Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Rusia ar putea anula taxele la importul de vin din Moldova

15 iul. 2015,, 16:45   Economie
3029 0

Россия может отменить пошлины на поставки вина из Молдовы
Foto: gagauzinfo.md

Rusia ar putea anula taxa la importul vinului din Republica Moldova. Informația a fost comunicată de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul întîlnirii de lucru cu membrii Asociației Vinificatorilor din Găgăuzia. În cadrul discuțiilor s-a vorbit despre perspectivele exportului producției vinicole găgăuze în Rusia, rezultatele participării delegației găgăuze la Forumul de la Marea Neagră de la Krasnodar, precum și despre rezultatele negocierilor purtate la Moscova de Irina Vlah cu președintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîșkin, informează NOI.md.

Potrivit unui comunicat difuzat de Comitetul Executiv al Găgăuziei, Irina Vlah a menționat că vinurile găgăuze sînt solicitate pe piața rusă, însă o barieră în calea exportului este taxa pentru producția moldovenească introdusă de Rusia. Bașcanul a discutat despre posibilitatea anulării acestei taxe cu Serghei Narîșkin și vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Irina Vlah a subliniat că partenerii ruși s-au arătat interesați de soluționarea acestei probleme.

„După formarea Guvernului Moldovei, deja în luna septembrie, se va desfășura ședința ordinară a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, la care va fi examinată posibilitatea anulării taxei pentru vinurile moldovenești. În această problemă partea rusă este dispusă să ne vină în întîmpinare”, a menționat bașcanul.

Irina Vlah i-a informat pe producătorii vinicoli din autonomie despre participarea delegației găgăuze la a doua ediție a Forumului de la Marea Neagră, care s-a desfășurat în Krasnodar. Potrivit bașcanului, forumul a contribuit la stabilirea contactelor cu agenții economici din Rusia, care s-au arătat dispuși să cumpere produse vinicole primare din Găgăuzia. În cadrul discuțiilor cu conducerea ținutului Krasnodar a fost abordat și subiectul referitor la posibilitatea deschiderii unui ghișeu suplimentar la Novorossiisk pentru livrarea materialelor vinicole în Rusia. Totodată, la forumul de la Krasnodar Găgăuzia și-a prezentat o expoziție cu degustare.

La rîndul său, prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Vadim Ceban, a relatat despre posibilitatea îmbunătățirii logisticii la exportul producției vinicole. Potrivit funcționarului, agenții economici s-ar putea folosi de avantajele portului de la Giurgiulești.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?