Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

În cadrul vizitei la Kiev, premierul interimar al Moldovei va discuta şi situaţia Transnistriei

15 iul. 2015,, 14:15   Politică
2746 1
В ходе визита в Киев Герман будет обсуждать и ситуацию вокруг Приднестровья
Foto: facebook.com
În cadrul vizitei la Kiev, pe care o va efectua miercuri prim-ministrul interimar, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, se vor discuta atît relaţiile bilaterale, cît şi situaţia din jurul Transnistriei. Informația a fost comunicată agenţiei "Infotag" de surse din cadrul Guvernului.

Potrivit sursei, acest lucru este legat de afirmaţiile vicepremierul Moldovei pentru Reintegrare, Victor Osipov, care într-un interviu pentru publicaţia rusă "Komersant" a criticat poziţia şi acţiunile Ucrainei. Comentînd rezultatele întrevederii sale recente cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, desfăşurate la sfîrşitul lunii iunie la Moscova, Osipov a confirmat că "partea moldovenească este gata să acorde sprijin în dotarea militarilor ruşi din Transnistria, precum şi la rotaţia militarilor".

"Noi considerăm că deciziile luate de Ucraina, dacă afectează situaţia din Moldova şi, în primul rînd, în regiunea ei transnistreană, trebuie discutate cu noi. Noi trebuie să fim măcar informaţi. Ar fi perfect dacă ne-am gîndi împreună la aceasta, cu atît mai mult, cu cît Ucraina este participant al procesului de negocieri", a spus Osipov.

Această declaraţie a fost calificată de unele surse media din Moldova şi Ucraina drept "un cuţit înfipt în spatele Ucrainei", în presă chiar au apărut multe publicaţii cu asemenea titlu.

"Kievul oficial nu a comentat situaţia, dar la Chişinău se ştie că Ucraina aşteaptă de la Moldova explicaţii în acest sens", a spus interlocutorul agenţiei.

În cadrul vizitei va avea loc un schimb de opinii privind rotaţia militarilor ruşi, care își fac serviciul în Grupul Operativ al Trupelor Ruseşti (GOTR) şi forţele pacificatoare din Transnistria. După ce Rada Supremă a Ucrainei în mai a denunţat acordul cu Rusia privind tranzitarea militarilor, au apărut probleme la rotaţia militarilor trimişi pentru ajutor în Transnistria.

Conform comunicatului emis de Biroul relaţii cu presa al Guvernului, programul vizitei include întrevederi cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi ministrul Afacerilor Externe, Pavel Klimkin, în cadrul cărora se vor discuta dialogul politic moldo-ucrainean, cooperarea celor două state în domeniul comercial-economic şi umanitar, precum şi evoluţia situaţiei din regiune.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?