Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

La Comrat a fost lansat programul de studiere concomitentă a limbilor română şi găgăuză

15 iul. 2015,, 11:40   Societate
2558 0
В Комрате дан старт программе одновременного изучения румынского и гагаузского языков
Foto: gagauzmedia.md
La Comrat a fost lansat programul de studiere în Găgăuzia a limbii române. Potrivit agenţiei "Infotag", programul "Studierea concomitentă a limbilor română şi găgăuză" va dura doi ani şi va fi realizat cu sprijinul Înaltului Comisar pentru minorităţi naţionale al OSCE la Haga, în parteneriat cu başcanul Găgăuziei, Ministerul Educaţiei, Biroul Relaţii Interetnice. Programul este implementat de Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM).

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a menţionat la ceremonia de lansare a programului că "şi conducerea autonomiei, şi locuitorii acesteia îşi doresc să înveţe limba de stat".

"Ne dorim să participăm la toate procesele de administrare publică în Republica Moldova. Primim zilnic asemenea iniţiative din partea oamenilor care îşi doresc să cunoască limba, să participe la viaţa politică a ţării", a spus Vlah, menţionînd că şi ea intenţionează să studieze limba română.

Directorul ANTEM, Lucia Cucu, a menţionat că scopul programului este crearea condiţiilor pentru studierea limbilor română şi găgăuză pentru cel puţin 150 de persoane. Limba o vor studia în cadrul programului atît adulţi, cît şi copii între 2 şi 6 ani din 10 grădiniţe de copii din Ceadîr Lunga, Comrat şi Vulcăneşti.

"Astfel va fi promovată solidaritatea şi integrarea lingvistică, socială şi profesională. Totodată, va fi păstrată identitatea etnică şi patrimoniul cultural al găgăuzilor", a spus Cucu.

Potrivit lui, pentru o realizare de succes a programului sînt elaborate materiale didactice suplimentare, inclusiv metodologii pentru traineri, planul de învăţămînt al studiilor concomitente, set de recomandări pentru elevi şi pedagogi. De asemenea, vor fi editate culegeri de povestiri şi cîntece în limba română şi cea găgăuză, precum şi colecţie de cartonaşe ilustrate.

Premierul interimar Natalia Gherman le-a adresat un mesaj de felicitare organizatorilor şi participanţilor la programul de studiere a limbilor în Găgăuzia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?