Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

De ce au loc deconectări de energie electrică

14 iul. 2015,, 15:15   Societate
2777 0
Foto: deschide.md
În ultimul timp, compania „RED Union Fenosa” zilnic anunță deconectări de curent electric în zona sa de deservire (sudul și centrul țării). Astfel, pentru ziua de marți, 14 iulie, sînt programate deconectări în 24 de raioane ale țării, inclusiv în patru sectoare ale capitalei. De obicei, energia electrică este deconectată de la ora 9 pînă la 18, practic toată ziua. Furnizorul explică acest lucru prin „îmbunătățirea calității serviciilor prestate”, însă seamănă mai mult cu deconectările în evantai din anii 90 ai secolului trecut. Cum pot fi explicate aceste deconectări de durată?

Președintele Asociației Consumatorilor de Energie Electrică, Nicolae Mogoreanu, a comentat această situație pentru NOI.md. „Nu poate fi vorba despre deconectări în evantai a energiei electrice. Aici sînt două momente. Primul se referă la calitatea rețelelor electrice – întreținerea lor este inadecvată. Al doilea moment se referă la Regulamentul cu privire la calitatea energiei electrice furnizate, care permite deconectarea unui număr mare de localități pe o perioadă relativ mare. Centrala de la Cuciurgan, de unde procurăm energie electrică, nu pune asemenea condiții dure.

În schimb, Regulamentul cu privire la calitatea energiei electrice furnizate ridică mari semne de întrebare. De exemplu, de ce furnizorul poate să lase consumatorii fără electricitate o zi întreagă? Atunci cînd ANRE a aprobat acest regulament, noi i-am atenționat că acest lucru este inadmisibil, prezentînd și practica altor țări. Altceva însă este faptul că anterior, în beneficiul furnizorului, au fost adoptate diferite documente care îi aduc bani suplimentari.

Funcționari corupți au fost întotdeauna. Chestiunea e că profitul furnizorului nu depinde de volumul de vînzare a energiei electrice. În cazul în care ar funcționa principiul «mai multă energie livrată, mai mult profit», furnizorul nu ar fi interesat în deconectări de durată, pentru că în acest timp nu ar obține profit”, a opinat Nicolae Mogoreanu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?