Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Boțan: PCRM nu a pus clar accentele

13 iul. 2015,, 16:39   Politică
5155 6

Boțan: PCRM nu a pus clar accentele
Foto: gagauzinfo.md

Conducerea Partidului Comuniștilor nu a fost suficient de explicită atunci cînd a propus crearea unei coaliții parlamentare largi și formarea unui guvern apolitic, opinează directorul Asociației ADEPT, Igor Boțan. Acesta a menționat astăzi, în cadrul unor dezbateri publice, că oferta PCRM nu a avut efectul scontat din considerentul că a fost formulată vag, notează NOI.md.

„Cei de la PCRM nu au fost foarte expliciți. Eu aș fi salutat această inițiativă, dacă ei ar fi făcut o remarcă – că vor să aibă loc un forum, poate mediat de cineva din afară chiar, de europeni poate, în care să se discute problema-cheie a acestui stat – politizarea instituțiilor de ocrotire a normelor de drept și a celor regulatorii. Dacă nu exista protocolul secret prin care au fost partajate politic instituțiile de drept, credeți-mă că astăzi nu exista furtul miliardului, iar țara nu se afla acum pe margine de prăpastie. Dacă PCRM ar fi pus accentele clar în oferta lor, ca să le înțeleagă fiecare cetățean, probabil ar fi avut cîștig de simpatie din partea cetățenilor. Eventual, cetățenii puteau transmite un mesaj partidelor care actualmente încearcă să înjghebe iar o coaliție”, a explicat Igor Boțan.

Politologul se arată sceptic în privința calității actului de guvernare care va fi asigurat de noua coaliție. În opinia lui Igor Boțan, pînă cînd nu va fi abordată problema depolitizării instituțiilor-cheie în stat, Republica Moldova nu are șanse să iasă din acest cerc vicios.

„Nu văd cum aceeași lideri care au guvernat țara șase ani de zile, care la început erau curăței, iar acum au din urma lor ceea ce se numește un «șleif» de păcate mortale pentru ceea ce s-a întîmplat în țară, mai pot schimba ceva. Sînt convins că la aceste negocieri care au loc acum, problema depolitizării pur și simplu nu se discută, pentru că nimănui nu-i convine acest lucru”, a punctat Igor Boțan.

Potrivit expertului, partidele aflate la guvernare trebuie să se retragă, dacă nu sînt în stare să dea dovadă de voință politică. „Există o soluție și pentru factorul uman – demisia și alegerile anticipate”, a conchis Boțan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?