Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Ghilețchi: Negocierile decurg dificil din cauză că relațiile dintre lideri au fost afectate

13 iul. 2015,, 15:52   Politică
3819 6

Ghilețchi: Negocierile decurg dificil din cauză că relațiile dintre lideri au fost afectate
Foto : moldovenii.md

Deputatul liberal-democrat Valeriu Ghilețchi are o explicație pentru caracterul anevoios al negocierilor care au loc pe marginea formării coaliției de guvernare. În opinia sa, liderii celor trei partide – PLDM, PD și PL – au pierdut încrederea unul în celălalt, iar procesul de discuții este influențat mai mult ca oricînd de factorul uman. Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unor dezbateri publice, informează NOI.md.

„Cînd s-a format prima coaliție după alegerile din 2009, era și firesc ca acele negocieri să decurgă mult mai ușor. Relațiile dintre lideri nu erau afectate, era mai multă încredere între lideri și societatea avea mai multă încredere în acești lideri. După ce am guvernat împreună patru ani zile, relațiile au fost șifonate. Știm ce s-a întîmplat în 2013, cum s-a refăcut majoritatea parlamentară. Toate acestea nu puteau să rămînă fără urmări”, a explicat deputatul PLDM.

Parlamentarul se arată convins că interesul partidelor pentru funcții și poziții în stat este firesc pentru orice negocieri politice. În opinia lui Valeriu Ghilețchi, peste tot în lume tratativele de acest tip au loc departe de ochii lumii, dar asta nu înseamnă că ele pot fi calificate drept tenebroase.

„Sigur că nu funcțiile trebuie să fi determinante, dar nu trebuie să neglijăm că și acest element este important. Nu putem neglija aceste realități care țin de factorul uman, nu trebuie să ne ascundem de ele”.

„Consider că cu cît mai dificile sînt actualele negocieri, cu atît mai mari sînt șansele că vom avea un acord de guvernare calitativ. În momentul în care negocierile decurg foarte ușor, fără dificultate, fără anumite provocări, și rezultatele vor fi la fel. Dacă se ajunge la un acord de guvernare în urma acestei perioade dificile, care a trecut din noiembrie pînă în prezent, avem șansa să fie semnat un acord calitativ, care va duce la formarea unui guvern responsabil”, a conchis Valeriu Ghilețchi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?