Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Ana Ursachi: În cazul Ion Butmalai lipseşte claritatea

13 iul. 2015,, 11:45   Societate
5078 2
Урсаки: в трагедии с Ионом Бутмалаем нет ясности
Foto: infotag.md
Într-un interviu acordat agenţiei "Infotag", avocata Ana Ursachi a relatat despre modificările în conducerea Uniunii Avocaţilor, precum şi despre procesul de investigare a decesului deputatului PLDM, Ion Butmalai.

Partea I. Expertizele oferă temeiuri de a considera că Ion Butmalai a fost ucis.

"I": Recent a avut loc Congresul Uniunii Avocaţilor din Moldova. În premieră preşedinte al organizaţiei a devenit o femeie – Nina Lozan. Cum evaluaţi alegerea colegilor de breaslă şi ce perspective, în acest sens, se deschid pentru organizaţia dumneavoastră?

A.U.: Nu pot să nu salut faptul că pentru prima dată în istoria avocaturii Moldovei independente, şef al organizaţiei profesionale a devenit o femeie. Consider că colegii au făcut o alegere corectă. Problema este că în prezent Uniunea Avocaţilor trece printr-o perioadă dificilă în legătură cu tendinţele de dezbinare.

"I": De ce fel?

A.U.: Au apărut organizaţii obşteşti care se consideră apărătoare ale drepturilor după ce au participat de cîteva ori la mitinguri. Există şi alt tip de structuri apărătoare ale drepturilor, care, să zicem aşa, protejează interesele refugiaţilor, mamelor cu mulţi copii şi ale persoanelor care fac parte din anumite grupuri etnice. O parte dintre conducătorii unor asemenea organizaţii au licenţă de avocat.

Vreau să menţionez că mentalitatea unui apărător al drepturilor profesionist, oricît de ciudat ar părea, este diferită de cea a unui avocat. Apărătorul drepturilor este legat de o problemă concretă, iar avocatul rezolvă varii probleme. El apără drepturile omului, monitorizează respectarea normelor procesuale, lucrează cu dosare penale. În opinia mea, un avocat adevărat, ca şi un medic, este responsabil de soarta omului. Oamenii cu gîndirea îngustă a apărătorilor drepturilor lucrează în cadrul unui alt cîmp – doar petiţii, doar pichet, doar miting pentru rezolvarea unei probleme sau alteia. Înţelegînd că nu s-au încadrat în comunitatea avocaţilor, aflîndu-se în rîndurile noastre, ei încearcă să dezbine Uniunea.

Există un grup de avocaţi tineri care recent au obţinut licenţă pentru activitate, avînd experienţă practică minimă. Dar şi ei au decis să ia calea dezbinării. Şi-au creat propria asociaţie în cadrul Uniunii, cu un scop neînţeles pentru mine. Am impresia că Uniunea Avocaţilor este reflecţia proceselor din Moldova. Imediat ce treburile în stat merg prost, şi în Uniune apar probleme. În organizaţia profesională au apărut probleme, ca şi în ţară.

Cred că "fracturile" din Uniune sînt inacceptabile. Astfel, intuiţia, tactul sînt calităţile care o vor ajuta pe Nina Lozan să facă ceea ce este necesar la momentul actual Uniunii – împăcarea tuturor părţilor. Acesta este primul criteriu, avînd în vedere că am votat pentru doamna Lozan.

Al doilea aspect îl constituie programul ei, clar şi pe înţelesul majorităţii avocaţilor. Principala caracteristică a acestuia este pachetul social pentru membrii Uniunii. Oricît de bizar ar suna, noi – apărătorii cetăţenilor – sîntem una dintre cele mai neasigurate categorii ale populaţiei. Noi nu primim indemnizaţii pentru îngrijirea copilului, avocaţii au pensii mici. Reiese că cel care îi apără pe alţii nu este protejat. Asemenea stare de lucruri trebuie schimbată.

Şi, în sfîrşit, al treilea moment – doamna Lozan este un avocat bun, cu o reputaţie impecabilă şi experienţă vastă.

"I": Referitor la cazul de rezonanţă privind uciderea deputatului PLDM Ion Butmalai au fost efectuate expertizele promise de anchetă, însă tabloul tragediei rămîne a fi neclar. Cui îi convine tergiversarea anchetei?

A.U.: Cu adevărat, rezultatele celor patru expertize nu au făcut lumină în tabloul (sumbru şi neclar) al decesului deputatului Butmalai. Societatea, rudele, avocaţii şi procurorii au aşteptat verdictul criminaliştilor, iar concluziile lor doar au confirmat presupunerile făcute de presă la sfîrşitul anului 2014 că ancheta în dosarul Butmalai se va tergiversa cu orice preţ. Se pare că am greşit cînd spuneam că "expertiza este ştiinţă, iar ştiinţa cere timp şi nu suportă graba". Criminalistica, posibil este ştiinţă, dar nu în Republica Moldova şi nu în acest caz. Rezultatele expertizelor în cazul Butmalai au făcut dosarul şi mai neclar.

Unica concluzie din tot ce ni s-a prezentat mă face să cred că deputatul totuşi a fost ucis. Analizînd la rece toate materialele dosarului, am ajuns la concluzia că tot ce s-a întîmplat în acea zi nu a fost omor la comandă. Nu este semnătura unui lunetist sau a unui ucigaş la comandă. Ancheta deja ştie că în ultimele zile şi săptămîni din viaţă, Butmalai comunica activ cu reprezentanţii PLDM. Negocierile se rezumau la faptul că Butmalai trebuie să fie mai moderat în activitatea sa publică. În particular, fusese înregistrate negocieri telefonice şi mesaje SMS între Butmalai şi liderul PLDM, Vlad Filat, între el şi liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, precum şi cu un şir de reprezentanţi ai partidului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?