Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4035

Șova: Inițiativa trebuie să vină de la Chișinău

10 iul. 2015,, 15:45   Politică
2969 3
Шова: Инициатива должна исходить от Кишинева
Foto: moldnews.md
Ex-ministrul reintegrării Vasile Șova, contactat de NOI.md, și-a împărtășit viziunea asupra rezultatelor recentelor vizite ale reprezentantului special al Misiunii OSCE Radojko Bogojević la Chișinău și Tiraspol, precum și asupra perspectivelor reglementării transnistrene.

„Consider că situația creată în procesul de reglementare transnistreană necesită măsuri neordinare. Doar această abordare poate scoate procesul de negocieri din impasul în care se află, consideră Vasile Șova. Fără inițiative noi din partea Chișinăului și negocierile susținute de participanții la negocieri, nu se poate miza pe reluarea funcționării eficiente a formatului 5+2.

În primul rînd, este necesar să se identifice un compromis în problema «1 ianuarie 2016» – realizarea Acordului de liber schimb al UE cu Transnistria. De asemenea, este necesar să se adopte o soluție adecvată pentru problema «dosarelor penale». Aici e nevoie de voință politică. Să fim sinceri, este puțin criminal în dosarele penale intentate funcționarilor transnistreni”, a specificat Șova.

Expertul NOI.md a menționat că, dacă Serbia care deține acum președinția OSCE nu va reuși să schimbe situația în negocieri pînă la finele anului, această problemă va fi suportată de Germania, care va prelua președinția în anul 2016. „Mi-aș dori să pregătim măcar platforma pentru intensificarea negocierilor în anul viitor. Este prematur de vorbit despre schimbări serioase în anul curent. Nu văd nicio premisă pentru aceasta”, a spus expertul.

Vasile Șova corelează unele speranțe cu formarea noului guvern al Moldovei: „Ar fi bine, dacă reglementarea transnistreană ar figura în calitate de una dintre prioritățile activității noului guvern. În acest caz vor apărea unele perspective de a urni procesul din loc în anul 2016. Iar în cazul, în care aceste priorități nu vor fi stipulate exact, va urma escaladarea crizei a cărei soluționare este puțin probabilă în formatul „5+2”. Atunci vom fi nevoiți să ne axăm pe formatul „1+1” sau „2+1” și așa mai departe”, a menționat ex-ministrul.

Vasile Șova consideră că soluția viabilă pentru ieșirea din actuala criză nu va putea fi identificată din exterior. El recunoaște acești indici în retorica partenerilor noștri din Vest, cît și a celor din Est. „Atît UE, cît și UE, și Rusia îi indică Chișinăului și Tiraspolului fără echivoc necesitatea întreprinderii unor eforturi mixte pentru deblocarea situației. Partenerii așteaptă de la noi abandonarea pozițiilor de persoană întreținută și manifestarea voinței și flexibilității politice. Procesul trebuie inițiat din interior, iar partenerii exteriori vor acorda asistența și susținerea necesară”, a menționat Vasile Șova.

În opinia lui, trebuie identificat și lansat modelul de reglementare pe termen lung. „Statu-quoul susținut de mulți ani a luat sfîrșit. El nu va putea fi menținut și există doar două scenarii posibile: sau părțile își vor conștientiza responsabilitățile și, pășind peste ambiții, vor începe să meargă în întimpinare una alteia sau urmează escaladarea crizei, din care ambele părți vor putea ieși doar cu pierderi. Și reiterez, privirile din exterior acum sînt îndreptate în partea majoră spre Chișinău, dacă va putea el să recepționeze semnalul și să stabilească consecutivitatea pașilor constructivi pentru reducerea treptată a tensionării”, a conchis Vasile Șova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?