X 
Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

Marinuța: Autoritățile manifestă indiferență totală față de armată

10 iul. 2015,, 12:15   Societate
2844 0
Маринуца: Власть проявляет полное безразличие к армии
Foto: publika.md
Al optulea ministru al Apărării al Moldovei Vitalie Marinuța, contactat de NOI.md, și-a împărtășit viziunea asupra viitoarei reduceri a efectivului Armatei naționale a Republicii Moldova .

„Dorința de a reduce și astfel a economisi s-a mai expus anterior, a reamintit Vitalie Marinuța. Eu sînt un susținător al ideii că în țara noastră trebuie să fie armată. Ținînd cont de faptul că Moldova este un stat neutru, armata trebuie consolidată și modernizată, și nu redusă”, a specificat ex-ministrul.

Vitalie Marinuța consideră că în actuala Armată Națională, cu regret, sînt puține lucruri bune, cu excepția personalului: oameni buni, instruiți, patriotici. El consideră că, dacă va fi adoptată decizia de a reduce efectivul armatei cu 40 la sută, atunci ea poate fi redusă concomitent sută la sută.

„Le-aș recomanda tuturor să se familiarizeze cu Programul de reformare a forțelor armate, adoptat încă în anul 2002, a menționat Marinuța. Precum și să observe în ce măsură a fost el realizat. Potrivit acestui document, în anul curent Moldova urma să dispună de o armată modernă și dotată, cu efectivul de circa 12 mii de persoane. Cheltuielile bugetare pentru apărare trebuia să constituie 2 la sută din PIB. Atenționez, acest program a fost adoptat încă în timpul guvernării comuniștilor. Nimeni nu l-a anulat. Și în calitate de specialist militar, susțin că acesta este foarte bine gîndit. Problema este că nu a fost realizat. Și iată că acum, din punct de vedere militar, Moldova se află într-un pericol sporit în legătură cu situația din regiune. Dacă acest program ar fi fost realizat, noi am fi pregătiți pentru orice evoluție a situației”.

Vitalie Marinuța a reamintit că deja de 20 de ani forțele armate ale Moldovei activează în baza Doctrinei militare adoptate în 1995. Iar potrivit tuturor standardelor în vigoare, astfel de documente trebuie modificate și adaptate odată la fiecare patru-cinci ani sau în funcție de situație.

„Timp de 20 de ani, credeți-mă, au fost suficiente «situații» de acest tip, s-a arătat convins Marinuța. Țara are o necesitate stringentă să adopte o strategie militară. De ce ea nu este aprobată eu nu știu. Încă în anul 2012 Ministerul Apărării a remis spre aprobare președintelui trei variante ale acestui document. De atunci ele stau acolo. Așa că nu merită să se facă referiri la imposibilitatea sau lipsa specialiștilor, aici, probabil, au intervenit alte interese. Armata deja de mulți ani se află în postura copilului adoptiv al Moldovei. Am impresia că autoritățile sînt total indiferente față de armată și capacitatea de apărare, securitatea statului și cetățenilor lui. În momentul de față ar fi absurd să se reducă efectivul armatei. Și ținînd cont de situația economică precară a țării, pentru cheltuielile de apărare ar trebui să se aloce cel puțin minimul absolut necesar, iar acesta constituie cel puțin 1 la sută din PIB”, consideră Vitalie Marinuța.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?