Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Administrare specială pentru asigurători

8 iul. 2015,, 14:43   Economie
2275 0

Foto: jurnal.md

Procedura de administrare specială ar putea fi aplicată și pentru companiile de asigurări. Prevederea respectivă se regăsește în proiectul de modificare a Legii privind piața de asigurări, inițiat de Comisia Națională a Pieței Financiare.

Inițiativa legislativă respectivă a fost propusă Parlamentului de către CNPF și a fost deja avizată de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. Proiectul prevede modificări esențiale pentru activitatea asigurătorilor. Vicepreședintele CNPF, Iurie Filip a declarat pentru MBC că au fost revăzute condițiile de licențiere pentru companii, indicatorii de solvabilitate și lichiditate, condițiile în care regulatorul poate institui procedura de administrare la asociațiile de asigurări, cît și alte prevederi esențiale. El a mai menționat că proiectul urmează să fie avizat de Guvern, ceea ce în condițiile actuale nu este posibil.

Președintele comisiei parlamentare de profil, Ștefan Creangă a menționat că dacă va fi adoptată, Legea va oferi regulatorului pieței mai multe împuterniciri, inclusiv să introducă administrare specială în domeniul asigurărilor, ținînd cont de situația de pe acest segment al pieței.

”La ședința comisiei am prezentat inițiativa legislativă colegilor cu privire la instituirea administrării speciale în sectorul asigurărilor. Este vorba, în special, de compania ASITO unde s-au atestat scoateri de capital prin vînzarea de imobile. Procedura de administrare specială va fi exact cum e cea a Băncii Naționale sistemul bancar”, a concretizat Creangă.

Reamintim că în ședința Consiliului de administrație din 3 iulie curent, CNPF a constatat la sfîrșitul lunii martie, compania Asito nu dispunea de active eligibile suficiente admise în fondul asiguraților. Astfel, în categoria asigurări generale s-a atestat un deficit de active în sumă de 117, 34 milioane de lei și, respectiv, de 96,83 milioane de lei în categoria asigurări de viață. Potrivit datelor CNPF, în primul trimestru al anului curent, Asito a avut o cotă de piață de 11,7% și s-a clasat pe locul doi în topul companiilor cu cele mai mari prime brute subscrise. Acţionariatul ASITO este format, preponderent, din companii off shore.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?