Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Iastrebceak: Formatul de negocieri „5+2” ar putea deveni neactual deja la 1 ianuarie 2016

8 iul. 2015,, 15:00   Politică
3961 1
Ястребчак: Переговорный формат «5+2» может потерять актуальность уже 1 января 2016 года
Foto: mfa-pmr.org
Fostul șef al departamentului de externe al Transnistriei Vladimir Iastrebceak a comentat pentru NOI.md rezultatele întrevederii reprezentantului special al președinției OSCE, Radojko Bogojević, cu conducerea nerecunoscutei RMN.

„Nu cred că Tiraspolul sau Chișinăul legau de această vizită a lui Radojko Bogojević anumite speranțe privind schimbarea radicală a situației. Însă este totuși vizita reprezentantului special al președinției OSCE, lucru deloc de neglijat. Cred că toți participanții acestor întrevederi – conducerea Transnistriei, autoritățile moldovenești și însuși Bogojević - și-au primit într-un fel tema pentru acasă”, a menționat Vladimir Iastrebceak.

Interlocutorul este convins că rezultatele vizitei lui Radojko Bogojević la Tiraspol și Chișinău reconfirmă că structurile internaționale se bazează în special pe atingerea unui compromis între părțile aflate în conflict.

Părțile din nou s-au împiedicat în ceea ce privește identificarea unor soluții pentru situațiile conflictuale prin intermediul grupurilor de experți. Astfel, liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a legat la modul direct acest set de probleme de oportunitatea organizării unei noi runde de negocieri în formatul „5+2”, care ar urma să aibă loc în toamna anului curent la Belgrad. Vladimir Iastrebceak consideră că principala problemă constă în faptul că experții din partea Chișinăului nu văd în colegii lor transnistreni niște parteneri egali. „O asemenea abordare nu va fi înțeleasă la Tiraspol, de aceea ea trebuie schimbată”, consideră interlocutorul.

Referindu-se la posibilitatea reluării la toamnă a negocierilor, Vladimir Iastrebceak a subliniat că această chestiune nu este la fel de importantă ca lipsa unui progres și a unei clarități între Chișinău și Tiraspol în privința reglementării activității comerciale externe. „Dacă această situație nu se va clarifica pînă la 1 ianuarie 2016, este foarte probabil că negocierile în formatul «5+2» își vor pierde actualitatea”, consideră Vladimir Iastrebceak.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?