X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Zootehnicienii din Moldova vor fi protejați de importul ucrainean

8 iul. 2015,, 11:45   Economie
3098 1
Животноводов Молдовы защитят от украинского импорта
Foto: urganews.ru
În locul introducerii taxei zero de impozitare pentru zootehnicienii moldoveni, se prevede elaborarea și introducerea unor măsuri care să delimiteze importul de carne din Ucraina. Această concepție a fost adoptată la ultima ședință de lucru a Comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Moldovei a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor, care s-a încheiat în seara zilei de 7 iulie la Chișinău, relatează NOI.md

Chestiunea privind introducerea cotei zero a impozitului pe venit pentru gospodăriile zootehnice a stîrnit cele mai aprinse discuții. Crescătorii de animale erau convinși că pozițiile lor pe piața națională a produselor de carne sînt amenințate de importul din Polonia. Însă viceministrul Economiei Octavian Calmîc a prezentat date statistice oficiale potrivit cărora Polonia și alte țări ale UE exportă în Moldova carne strict în limitele cotelor stabilite și nu pot prezenta pericol pentru producătorii naționali.

Totodată, în opinia viceministrului, importul de carne din Ucraina, pe fondul introducerii de către această țară în anul trecut a taxei de import de 10 la sută, într-adevăr poate prezenta pericol pentru ramura zootehnică a Moldovei. Poziția Ministerului Economiei a fost susținută și de spicherul Parlamentului, Andrian Candu, care a prezidat ședința și a insistat să îi convingă pe agricultori că Ucraina, și nu UE amenință să inunde piața națională.

Totodată, argumentele prezentate de zootehnicieni precum că statistica oficială reflectă datele veridice, dar nu țin cont de fluxurile de contrabandă și schemele de umbră au fost ignorate de reprezentanții autorităților.

În plus, agricultorilor li s-a explicat că țara nu poate să introducă cota zero, deoarece, „mai devreme sau mai tîrziu noi ne vom confrunta cu FMI, căruia îi va fi complicat să se explice anularea impozitării”.

În rezultat fermierii au fost nevoiți să accepte decizia pe care Adrian Candu a calificat-o drept una de compromis: cota TVA aplicată produselor zootehnice va rămîne la nivelul de 20 la sută, iar pentru importul ucrainean vor fi elaborate și introduse măsuri de delimitare a importului de carne – cote și taxe vamale.

Soluții similare de compromis au fost identificate pentru încă o serie de probleme.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?