X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Piața CSI este o prioritate absolută pentru vinificatorii găgăuzi

6 iul. 2015,, 12:30   Economie
2296 2
Рынок СНГ - абсолютный приоритет для гагаузских виноделов
Foto: gagauzinfo.md
Găgăuzia optează pentru anularea cît mai grabnică a taxelor de import la vinurile din autonomie, menționînd că piața CSI, în primul rînd cea a Federației Ruse și a Republicii Belarus, continuă să fie o prioritate absolută pentru vinificatorii găgăuzi. Declarația a fost făcută de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care a luînd cuvîntul la cel de-al Doilea Forum al Mării Negre de Vinificație de la Krasnodar, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului Comitetului Executiv al autonomiei, ea a menționat că, anul trecut, pe piețele CSI, din Găgăuzia au fost livrate produse vinicole în valoare totală de 14 milioane de euro și această cifră ar putea fi de cîteva ori mai mare, dacă vinurile găgăuze exportate în Rusia nu ar fi supuse taxelor de import.

Irina Vlah a menționat că taxa similară nu se aplică asupra produselor vinicole exportate din Ucraina și Georgia. Totodată, acestei taxe sînt supuse produsele vinicole din Găgăuzia prietenoasă, unde un an în urmă 98 la sută din populație s-a pronunțat în cadrul unui referendum general pentru parteneriatul strategic cu Rusia și aderarea la Uniunea Eurasiatică.

Bașcanul a specificat că vinificatorii găgăuzi se bucură și de atenția din partea țărilor Uniunii Europene, iar anul trecut exportul de vinuri găgăuze în țările UE a constituit circa 6 milioane de euro. Însă, potrivit spuselor ei, în ansamblu vinificatorii găgăuzi sînt rezervați în estimarea potențialului de creștere a exporturilor pe piețele Uniunii Europene, în contextul actualei politici a Bruxellesului de subvenționare a agriculturii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?