Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Țîrdea nu exclude declanșarea unui “război politic” la toamnă

6 iul. 2015,, 11:27   Politică
4536 8

Țîrdea nu exclude declanșarea unui “război politic” la toamnă
Foto : europalibera.org

Partajarea ministerelor și instituțiilor guvernamentale între PD, PLDM și PL ar putea provoca noi conflicte între membrii viitoarei coaliții. De această părere este analistul politic Bogdan Țîrdea, deputat PSRM. Politologul nu exclude că liberal-democrații ar putea fi presați să le cedeze liberalilor ministerele deținute anterior și chiar unele instituții guvernamentale importante, notează NOI.md.

„Acum scopul lui Vlad Plahotniuc e să-l strivească pe Vlad Filat, pentru ca el sa-i cedeze lui Ghimpu ministere care fuseseră înainte a PL-ului. Nu m-aş mira să cedeze chiar şi vama sau alte instituţii care au rulaj financiar. Deci, presiunea acum e anume asupra lui Filat, ceea ce va produce inevitabil clivaje. Nu m-aş mira chiar de un nou război politic în toamnă”, a precizat Țîrdea în cadrul unui interviu acordat postului de radio „Europa Liberă”.

În opinia politologului, cea mai plauzibilă variantă de coaliție care se configurează în prezent este cea în formatul PD-PLDM-PL, cu implicarea PCRM de pe poziţii constructive. Anume acest format ar fi agreat de partenerii și finanțatorii europeni, susține Bogdan Țîrdea.

„Chiar dacă PD s-ar simţi mai confortabil într-o alianţă cu PCRM, lipsa banilor va împinge această formaţiune spre o coaliţie cu PL. Cel mai probabil, Mihai Ghimpu va renunţa la revendicările sale legate de procuror din exterior. Admit că şi la pretenţiile asupra Ministerului Transportului se va crea înţelegerea”, a precizat Țîrdea.
În ceea ce privește formarea eventuală a unei coaliţii de centru-stînga compusă din PD, PCRM şi PSRM, politologul a subliniat că „chiar dacă într-o astfel de formulă stînga ar avea 65 de mandate, din punctul de vedere al practicii politice o astfel de alianţă ar fi nefuncţională”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?