Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 515

Solar Impulse II aterizează în Hawaii și bate recordul mondial de distanță pentru un astfel de avion

4 iul. 2015,, 22:00   Externe
3603 0

Foto: agerpres.ro

Avionul Solar Impulse II a aterizat vineri în Hawaii (SUA) după un zbor de peste 8.200 de kilometri deasupra Oceanului Pacific, care a durat cinci zile și a doborât recordul mondial al distanței parcurse de un avion propulsat de energia solară, relatează EFE.

Totodată, pilotul elvețian André Borschberg, de 62 de ani, a intrat în istoria aviației pentru cel mai lung zbor în solitar, menționează AFP. Precedentul record data din 2006, când Steve Fossett a zburat singur timp de 76 de ore și 45 de minute, adică puțin peste 3 zile.

Solar Impulse II a aterizat pe aeroportul Kalaeloa din Hawaii la ora 15:55 GMT (ora 05:55 locală), după 120 de ore de zbor, în total cinci zile și cinci nopți de când a decolat din orașul japonez Nagoya. A aterizat cu cinci minute mai devreme decât se prevăzuse, cu bateria solară încărcată în proporție de 27%, după ce a parcurs o distanță de 8.253 de kilometri.

'Tocmai am aterizat în Hawaii cu @solarimpulse! Pentru @bertrandpiccard și pentru mine, acesta este un vis devenit realitate', a scris André Borschberg pe contul său de Twitter.

Acest avion, creat în Elveția și alimentat de peste 17.000 de celule solare, a pornit la 9 martie din Abu Dhabi într-o călătorie de 35.000 de kilometri în jurul lumii, în scopul de a promova utilizarea energiilor regenerabile, în special a energiei solare. Zborul deasupra Oceanului Pacific era considerat cea mai dificilă etapă din cauza instabilității meteorologice și distanței foarte mari.

Pe parcursul zborului, Borschberg și-a împărtășit impresiile pe Twitter, referindu-se, printre altele, la momentul în care a putut vedea 'luna plină și soarele în același timp'.

În continuare, Solar Impulse II, va porni spre Phoenix (Arizona) pilotat de elvețianul Bertrand Piccard, după care se va îndrepta spre un oraș din SUA ce urmează a fi stabilit în funcție de condițiile meteorologice.
De acolo, avionul se va îndrepta spre New York, pentru a călători apoi spre o destinație din Europa sau Nordul Africii ce urmează a fi stabilită.

Solar Impulse II va ajunge apoi la Abu Dabi (Emiratele Arabe Unite), de unde și-a început călătoria în jurul lumii la 9 martie.

Borschberg și Piccard sunt fondatorii proiectului elvețian Solar Impulse, care promovează folosirea de 'tehnologii curate și eficiente'.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?