X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Rusia a comparat independența Finlandei cu anexarea Crimeei

3 iul. 2015,, 12:20   Externe
2905 3

Foto: zn.ua

Președintele Dumei de Stat, Serghei Narîșkin încearca sa justifice anexarea Crimeei de catre Rusia povestind despre cat de generoasa a fost tînăra putere sovietica în 1917 care a oferit independenta Finlandei.

Narîşkin a criticat aspru țările occidentale după ce autoritățile finlandeze au refuzat să-i permita accesul în ţară, în ciuda prezentarii de catre acesta a invitației de participare la sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE (Narîşkin se afla pe lista neagra a persoanelor sanctionate de Occident), scrie paginaderusia.ro.

Potrivit politicianului rus, tema Revoluției din Octombrie și independența Finlandei a fost discutata la o întîlnire cu membri ai parlamentului finlandez. „În cursul acestei discuții am facut o comparație: tînărul guvern sovietic, care a venit la putere prin mijloace ilegale în timpul Revoluției din Octombrie – o lovitură de stat – înțelegînd și respectand dreptul popoarelor la autodeterminare, în înțelegerea dreptății istorice, a decis să acorde independența poporului din Finlanda”- a declarat președintele Dumei de Stat.

Deputatul afirma ca țările occidentale sînt nedrepte atunci cand nu vor sa recunoasca acordarea independenței Finlandei ca un precedent în cazul „eliberarii Crimeei” din Ucraina.

„Au trecut cel puțin 100 de ani, și membrii Uniunii Europene – țări care se considera state de drept, aproape un model de democrațiecare tot dau lecții de democrație, și în loc sa respecte dreptul persoanelor de a alege propriul destin, mai ales a locuitorilor din Crimeea – ruși, ucraineni, tătari din Crimeea, evrei, moldoveni (ultimele date, din 2001, arata ca in Crimeea locuiau peste 4.000 de moldocveni-n.r.) – cei care trăiesc în Crimeea, Sevastopol – aceste state au călcat în picioare acest drept in modul cel mai brutal”- şi-a exprimat nemultumirea Narîșkin.

De asemenea, președintele Dumei de Stat a deplîns faptul că țările occidentale nu recunosc rezultatele referendumului organizat în Crimeea. „Referendumul a fost, și rezultatul sau este destul de convingator. Dacă cineva nu recunoaște ziua si spune ca ziua este noapte, nu înseamnă că dupa asta ziua va deveni noapte, iar noaptea va straluci soarele” – a mai spus Narîșkin.

Finlanda a fost cucerita de Imperiul Rus de la Regatul Suediei in 1808. Autonomia Finlandei a fost întărita în mod activ dupa 1860. Dar, în 1899, Rusia Ţarista a inceput un amplu proces de rusificare în Finlanda, fapt care a sporit lupta provinciei pentru independență, pe care a obtinut-o in 1917, dupe revolutia bolsevica din Rusia.

Narîşkin uita sa mentioneze ca dupa recunoasterea independentei Finlandei, în aceeasi luna (decembrie), Rusia Sovietica a declansat un razboi impotriva Finlandei, proclamand un guvern revolutionar finlandez. In cele 108 zile ale razboiului civil au murit 35.000 de oameni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?