Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4030

Guvernul a aprobat noi reguli de acordare a concediului medical

2 iul. 2015,, 10:40   Societate
2801 0
Правительство одобрило новые правила предоставления больничного
Foto: noi.md
Guvernul a aprobat la şedinţa de miercuri noile reguli de acordare a certificatului de concediu medical.

Potrivit agenţiei "Infotag", ministrul Sănătăţii în exerciţiu, Mircea Buga, a relatat că „noile reguli vizează eliberarea şi prelungirea certificatului de concediu medical pentru unele cazuri de boală sau traumatism, îngrijirea copilului bolnav, concediu de maternitate”.

Buga a mai spus că angajaţii care au primit certificat de concediu medical pentru şase zile îl vor putea prelungi la medicul de familie pînă la 10 zile, iar în caz de boală dificilă – pînă la 30 de zile. Anterior asemenea decizii erau luate de Consiliului medical consultativ.

Au fost modificate, de asemenea, condiţiile de acordare a certificatului de îngrijire a copilului bolnav. Mircea Buga a menţionat că acum părinţii pot beneficia de concediu "pînă la vîrsta copilului de 10 ani, iar pentru copiii cu grad de dizabilitate sau maladie oncologică – pînă la vîrsta de 16 ani". Anterior vîrsta copilului era limitată la 7 ani, indiferent de boală. Durata totală a valabilităţii certificatului pentru îngrijirea copilului bolnav a fost majorată de la 30 la 60 de zile într-un an calendaristic.

Avantaje au obţinut şi femeile care pleacă în concediu de maternitate. "În cazul sarcinii cu trei şi mai mulţi copii a fost majorată durata concediului de maternitate pînă la 182 de zile calendaristice, care include 112 zile – concediu prenatal şi 70 de zile – concediu postnatal", a relatat ministrul.

Se menţionează că angajatul nu poate obţine certificat de incapacitate temporară de muncă în cazul în care a prezentat documente false, şi-a cauzat traume intenţionat, a fost reţinut sau a ignorat serviciile medicale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?