Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Experții califică drept șantaj acțiunile „Gas Natural Fenosa”

30 iun. 2015,, 10:55   Economie
2843 0
Эксперты называют шантажом действия Gas Natural Fenosa
Foto: teinteresa.es
Mai multe localități din centru și sudul Republicii Moldova ar putea rămîne de mîine fără energie electrică. Centrala de la Cuciurgan a atenționat că intenționează să reducă livrările de energie electrică cu 40%.

Cel mai mare furnizor de energie electrică din Moldova, compania „Gas Natural Fenosa”, a fost informată despre posibile reduceri a livrării de energie electrică. Centrala de la Cuciurgan își explică decizia prin reținerea plăților pentru energia livrată.

La rîndul său, „Gas Natural Fenosa„ explică că este nevoită să amîne plățile, deoarece tarifele nu au fost ajustate din anul 2012, respectiv, acestea nu acoperă costul energiei electrice. Totodată, compania procură energie electrică în dolari SUA la cursul de 11 lei 80 de bani pentru 1 dolar.

Experții califică drept șantaj acțiunile „Gas Natural Fenosa”.

„Probabil este un fel de șantaj, pentru că există rapoarte care denotă ca «Gas Natural Fenosa» are supraprofit. Dorința de a majora tariful este o încercare de presiune asupra statului pentru a-și menține cota de piață, iar principala nerușinare constă în aceea că ei doresc să-și păstreze nivelul înalt de rentabilitate”, a menționat directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă.

Anterior compania a solictat ANRE să majoreze tariful la energia electrică cu peste 60%. Aceasta înseamnă că tariful ar putea crește de la 1,58 lei pentru 1 kWh pînă la 2,58 lei. Furnizorul și-a argumentat solicitarea prin deprecierea monedei naționale.

„Gas Natural Fenosa” asigură cu energie electrică circa 70% din teritoriul țării. În anii 90 ai secolului trecut Moldova deja s-a confruntat cu o situație similară. Atunci mai multe orașe și sate au rămas fără curent electric.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?