X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

PD – lider la capitolul cheltuieli electorale

26 iun. 2015,, 13:20   Politică
2159 4

Foto: gagauzinfo.md

Concurenții electorali înregistrați în cursa pentru alegerile locale au cheltuit în total 17,7 milioane de lei pentru desfășurarea campaniei electorale. Datele se referă la intervalul de timp 6-12 iunie curent, au relatat astăzi observatorii Asociației Promo-LEX. Potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC, cele mai mari cheltuieli pentru întreaga perioadă electorală, în valoare de 23,6 milioane de lei, au fost raportate de Partidul Democrat, informează NOI.md.

În perioada 6-12 iunie, PD a cheltuit 6,3 milioane de lei pentru activități electorale. Pe poziția a doua s-a clasat PSRM cu cheltuieli de 4,2 milioane în aceeași perioadă, urmat de PLDM – 2,2 milioane, „Partidul Nostru” – 2,1 milioane de lei, PCRM – 1,3 milioane lei și PL cu 510 mii de lei. Majoritatea resurselor acumulate în fondurile de campanie au provenit din donații de la cetățeni – circa 76 la sută, în timp ce 19 la sută – din fonduri au fost acumulate din cotizațiile de membru de partid.

Ca și în campaniile electorale precedente, cele mai multe resurse financiare au fost cheltuite pentru publicitate și materiale promoționale, circa 93 la sută din totalul volumului de cheltuieli. Pentru organizarea evenimentelor publice, întruniri și concerte, concurenții electorali au raportat cheltuieli ceva mai mici și doar un concurent electoral a reflectat în raportul financiar cheltuieli legate de remunerarea voluntarilor. Este vorba de „Partidul Nostru”, care a alocat în acest scop 365 de lei.

Potrivit analistului financiar al Misiunii de Observare Promo-LEX, Cornelia Călin, partidele politice evită în continuare să declare cheltuielile legate de transport și întreținerea sediilor de partid. Totodată, nu au fost raportate nici cheltuielile pentru organizarea a 32 de concerte electorale. PD nu a raportat cel puțin 9 concerte, PLDM – 7 concerte, iar PL – 5 concerte.

Cornelia Călin a concluzionat că bugetul concurenților electorali a crescut de două ori comparativ cu alegerile locale din 2011. Acesta a fost însă mai mic în raport cu resursele alocate în campania electorală pentru parlamentare, susține experta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?