Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Organizaţia de caritate Lumos, înalt apreciată la Londra

25 iun. 2015,, 11:00   Societate
3172 0
Foto: sdccblog.com
Programul de încadrare a copiilor cu nevoi speciale în procesul comun de învăţămînt din Ialoveni şi Floreşti, elaborat de organizaţia de caritate Lumos în Moldova, a cîştigat marele premiu la concursul Charity Awards 2015 din Londra.

După cum a relatat agenției "Infotag" reprezenta Lumos în Moldova, Natalia Rotaru, datorită programului "Dezvoltarea şi promovarea educaţiei incluzive", 1180 de copii cu necesităţi speciale au obţinut posibilitatea de a învăţa în şcoli obişnuite, alături de alţi copii.

"Organizaţia noastră a elaborat modelul de ajutor practic copiilor cu necesități speciale. Am organizat treninguri, schimb de experienţă cu colegii britanici pentru directorii şi pedagogii din 12 şcoli. Acum, în clasele acestor şcoli, de rînd cu învăţătorii obişnuişi lucrează un pedagog specializat în pregătirea copiilor cu necesități speciale, astfel copiii pot studia conform unui program individual în cadrul procesului educaţional comun", a menţionat ea.

Experienţa pozitivă obţinută în dezvoltarea educaţiei incluzive acum este accesibilă pentru alte 24 de raioane din Moldova.

"Lumos în Moldova propune sprijin autorităţilor locale în dezvoltarea educaţiei incluzive. Organizăm treninguri şi schimb de experienţă practică, acordăm materiale metodologice pentru învăţători pentru ca să obţină acces la învăţămînt de calitate cît mai mulţi copii cu nevoi speciale ", a spus Rotaru.

Învăţămîntul incluziv presupune educarea copiilor invalizi în şcoli obişnuite. Proiectul este implementat în Moldova de Ministerul Educaţiei din anul 2011. Proiectele comune ale statului şi organizaţiilor de caritate au drept scop implementarea noilor standarde de învăţămînt, programelor şi tehnologiilor, retragerea copiilor din internate şi reintegrarea lor în familie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?