X 
Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Costume naționale, din cele mai vechi timpuri, expuse în capitală (VIDEO)

24 iun. 2015,, 18:00   Societate
4152 0

В столице состоится выставка старинных национальных костюмов
Foto: noi.md

Începînd cu ziua de 24 iunie, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost expusă o colecție numeroasă din piese ce formează costumul tradițional românesc, informează Noi.md.

În cadrul expoziției sunt etalate costume din patrimoniul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, Gura Humorului, România, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. Pe lîngă acestea se regăsesc piese din colecțiile Ioanei Cordunean (Bucurrești, România) și Sebastian Paic (Cluj – Napoca, România).

„Această expoziție vine să reunească pentru prima dată în istorie tot ce înseamnă tradiția costumului din întreg spațiu românesc. Fiind expuse astfel încît să reprezinte un spațiu cît mai mare și cît mai variat al tradiției vestimentare. Fiecare costum este un univers aparte, fiecare e o comoară la care s-a muncit enorm de mult încît să se constituie acest tip de îmbrăcăminte. Cel mai vechi costum al muzeului este din secolul al XIX-lea, dar nu e chiar un costum întreg, ci sunt piese dispersate din diferite părți” a menționat Varvara Buzilă, secretar științific al Muzeului Național de Etnografie și Istorie naturală.

În total sunt expuse 54 de piese. Într-un asortiment frumos se regăsesc și cîteva instrumente muzicale, la fel ce datează de pe timpuri.

Colecționarul de peste Prut ne-a mărturisit că a adus doar o parte din colecția pe care a reușit s-o adune în ultimii 10 ani. „Este vorba despre 16 costume, care subliniază, ilustrează cele patru mari tipologii de costum din Transilvania. Marea majoritate sunt colecționate în urma expedițiilor pe teren, am mai și primit cîteva piese, unele sunt de la tîrgurile de antichități”.

Ministrul Culturii în exercițiu, Monica Babuc a ținut să menționeze faptul după ce duminică a fost sărbătorită ziua iei, astăzi iar a fost organizată o astfel de sărbătoare de suflet: „Ce frumos că ne adunăm în continuare la această sărbătoare a noastră de suflet, a acestei piese emblematice, a portului nostru popular care este ia. Azi, de Sînzîiene, ne-am împodobit din nou ca să arătăm că de fapt nu noi suntem podoabele, ci cea pe care o purtăm pe corpul nostru de-a lungul mileniilor”.

Expoziția va rămîne deschisă pentru vizitatori pînă pe 13 septembrie curent.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?