Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Dezbateri aprinse la CSM: Ion Pleşca, propus din nou la cârma Curţii de Apel Chişinău

23 iun. 2015,, 15:45   Societate
2454 0
Дебаты в ВСМ: Ион Плешка предложен на должность председателя АПК на второй срок
Foto: timpul.md
Ion Pleşca a fost propus pentru un al doilea mandat în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău (CAC). Decizia a fost luată cu puţin timp în urmă de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a propus această candidatură spre aprobare şefului statului, Nicolae Timofti.

Dezbaterile pe marginea acestei propuneri au fost destul de aprinse. Unii membri ai CSM i-au adresat lui Pleşca mai multe întrebări legate de vânătoarea din Pădurea Domnească din 2012, despre care acesta a subliniat că a fost absolut legală. Totuşi, o opinie a fost separată.

De menţionat că Ion Pleşca nu a avut contracandidaţi pentru această funcţie.

Amintim că la vânătoarea fatală din 23 decembrie 2012 unde a fost împuşcat mortal Sorin Paciu, au participat mai mulţi oameni de afaceri alături de funcţionari, judecători şi procurori. Printre aceştia şi preşedintele Curţii de Apel, Ion Pleşca, consilierul liberal Iurie Nastas şi fostul director Moldsilva, Ion Lupu. Comisia parlamentară de anchetă a constatat că vânătoarea a fost ilegală, iar procuratura a încercat să tăinuiască incidentul.

Deşi Anatolie Zagorodnîi, preşedintele comisiei parlamentare de anchetă în cazul Paciu a cerut suspendarea lui Pleşca pentru că a încălcat codul etic al judecătorului participând la vânătoarea din Pădurea Domnească, cererea a fost respinsă de CSM. Astfel, Ion Pleşca a rămas în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel.

În 2013, Ion Pleşca declara mai multe imobile în Chişinău, în valoare totală de trei milioane şi jumătate de lei, dar şi credite ce depăşesc această cifră de cinci ori. Cum a obţinut împrumuturi fabuloase de 17 milioane de lei, acesta a refuzat să explice. De asemenea, Pleşca nu a spus nici cine i-a dat o maşină de cel puţin 40 de mii de euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?