X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Reducerea de 15 la sută la plata impozitului pe bunurile imobiliare mai e valabilă

23 iun. 2015,, 12:30   Economie
2535 0
15-процентная скидка на налог на недвижимость еще действует
Foto: noi.md
De mâine, 24 iunie, contribuabilii mai au la dispoziţie o săptămână pentru a achita integral şi anticipat, adică până la 30 iunie, impozitul pe bunurile imobiliare pentru a beneficia de reducerea de 15 la sută, acordată de legislaţie, transmite IPN.

Sunt supuse impozitării clădirile, apartamentele, garajele şi alte încăperi, precum şi terenurile, pe care se află acestea, loturile din întovărăşirile pomi-legumicole cu construcţiile amplasate pe ele.

Cotele de impozitare concrete sunt stabilite de către autoritățile publice locale, în limita valorii de 0,3% şi celei minime de 0,05 % din costul de piaţă a imobilului, prevăzute în Codul fiscal.

Sunt preconizate şi o serie de scutiri la plata impozitului pe bunurile imobiliare și funciar pentru persoanele de vârstă pensionară, pentru persoane cu grad de invaliditate, participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, participanţii la luptele pentru integritatea Republicii Moldova şi alte categorii de contribuabili. Dar numai pentru un singur bun imobiliar, care constituie locuința contribuabilului şi pentru anumită suprafaţă. În municipiul Chişinău, de exemplu, costul acestei suprafeţe nu poate depăşi valoarea estimată de Cadastru de 380mii lei.

Dacă până la această dată contribuabilii, din anumite motive, nu au primit avizele privind plata impozitului pe bunurile imobiliare ei trebuie să se adreseze nemijlocit la Inspectoratul fiscal teritorial, la care sunt deserviţi de obicei.

Termenele stabilite de legislaţie pentru achitarea impozitului pe bunurile imobiliare este 15 august şi 15 octombrie, în cote egale, dar numai pentru plata anticipată, adică până la 30 iunie, se acordă reducerea de 15 la sută.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?