Transnistria stiri: 1436
Preşedintele stiri: 4041

Deputat: Moldova se situează pe locul V în Europa după susținerea naționalismului

22 iun. 2015,, 17:20   Societate
6019 9

Депутат: Молдова - на пятом месте в Европе по поддержке национализма
Foto: forum.md

Moldovas-a clasat pe locul V în Europa după numărul cetățenilor care susțin naționalismul radical, a declarat sîmbătă în cadrul unei conferințe de presă a Organizației Internaționale pentru Drepturile Omului „O lume fără națism” susținute la Minsk, deputatul în Parlamentul Moldovei, conducătorul reprezentanței acesteia, Ina Șupac.

„Fiind deputat în Parlamentul Moldovei din anul 2009, constat cu îngrijorare că începînd cu anul 2014 țara noastră se află pe locul V după predominarea tendințelor națiste radicale, deși în anul trecut noi ne-am situat pe poziții mult mai inferioare”, a spus Șupac.

Potrivit ei, acest lucru se explică prin faptul că timp de cinci ani în Moldova este falsificată istoria în interesul „integrării europene”. În plus, sînt violate drepturile minorităților naționale”.

„La școli se studiază istoria unui stat străin – cel roman. De asemenea, în vara anului trecut majoritatea parlamentară a adoptat modificările la Codul educației, potrivit cărora limba rusă a trecut din statutul de limbă de comunicare internațională în statutul de limbă străină”, a menționat Șupac.

Potrivit ei, de acum reprezentanții minorităților naționale pot să studieze în limba maternă, fie limba rusă, bulgară, ucraineană sau găgăuză, doar cu mijloacele financiare necesare, „ceea ce înseamnă eventuala renunțare la astfel de studii în viitorul apropiat la nivel legislativ”, a menționat Șupac.

Conferința Organizației Internaționale pentru Drepturile Omului„O lume fără națism” a avut loc pe 20 iunie la Minsk, la ea au participat delegațiile din 11 țări, inclusiv din Rusia, Belarus, Ucraina, Armenia, Lituania, Moldova, Germania, Cehia și Israel. În cadrul manifestării au fost discutate pericolul reabilitării ideologiei fasciste în Europa și modalitățile de contracarare a acestui trend. În plus, reprezentanții organizației „O lumea fără națism” au comemorat victimele represaliilor națiste, vizitînd complexele memoriale „Hatîni” și ”Iama”.

Organizația Internațională pentru Drepturile Omului „O lume fără națism” a fost fondată în 2010. Din ea fac parte reprezentanții ai 22 de țări, inclusiv din Franța, Germania, Austria, Elveția, Israel, SUA, Rusia, Bulgaria, Moldova și Lituania. Principala direcție de activitate a mișcării este monitorizarea tendințelor naționaliste radicale pe teritoriul Europei. „O lume fără națism” prezintă periodic rapoarte despre cercetările sale în Consiliul Europei și OSCE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?