Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Sturza: În Republica Moldova se investeşte cel mai mult într-un mandate

21 iun. 2015,, 12:00   Economie
5403 4

Foto: ipn.md

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, susţine că în Republica Moldova nu există politică în sensul clasic al cuvântului şi că politica a devenit un business foarte costisitor. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul de televiziune „TV 7” , transmite IPN.

„Apogeul acestui business se atinge în perioada alegerilor. În Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, politicienii investesc cel mai mult pentru un mandat. Pentru un vot politicienii noştri cheltuiesc cel puţin 20 de Euro, iar pentru a obţine un procent din sufragii un partid politic cheltuieşte cel puţin 2,5 mln de lei de lei. Acestea sunt cifre calculate în baza datelor oficiale, dar în realitate cheltuielile sunt de zeci de ori mai mari. Acesta a fost motivul pentru care am refuzat să vin în politica moldovenească. Pentru a obţine un scor plauzibil la alegeri aş fi avut nevoie de 45 de milioane de Euro, dar eu nu dispun de aceşti bani”, a declarat Sturza.

Fostul premier susţine că fără investirea unor sume fabuloase în alegeri este imposibil de obţinut ceva. „Nimeni nu se grăbeşte să facă politică în favoarea unui partid fără o remunerare de cel puţin 500 de Euro. Chiar şi la cel mai mic nivel. Pe timpul lui Ianukovici în Ucraina existau taxe ca în farmacie – 220 de mii de Euro îl costa pe candidat să devină deputat pentru o anumită regiune. La noi costă mai mult. În cazul PSRM se ştie cam de unde are aceştia bani. Rămâne întrebarea pentru celelalte partide, inclusiv Partidul Liberal”, a spus Sturza.

Potrivit lui Sturza situaţia în Republica Moldova ar putea fi schimbată pe cale revoluţionară. „Situaţia în Moldova ar putea fi schimbată acum doar cu furcile. Oligarhii nu vor pleca benevol de la guvernare, pentru care au investit sume fabuloase. Ar mai fi o soluţie ca aceştia să se apuce de lucru şi să-şi coase buzunarele, ceea ce este mai puţin probabil. Este nevoie de o mână de fier, care poate ar duce şi la limitarea unor drepturi pentru o anumită perioadă”, a spus Sturza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?