X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Vînzările automobilelor noi în Moldova pînă la finele lunii mai 2015

21 iun. 2015,, 09:55   Economie
7977 2
Foto: antena3.ro
Piața auto din Moldova în se va restrînge în acest an cu 27-30%, după care va începe să se restabilească în următorii 4-5 ani, pentru a atinge nivelul de pînă la criză.

Anume această prognoză este cea mai reală, potrivit analiștilor. Una din condițiile principale ale acestui scenariu este stabilitatea relativă pe piața valutară (cursul dolarului nu trebuie să depășească 20-21 de lei). De asemenea, pentru restabilirea pieței în Moldova este nevoie de revenirea la nivelul de pînă la criză a vînzărilor automobilelor noi în statele vecine - Ucraina și Rusia. În mare parte, situația pe piața moldovenească depinde de vecinii noștri din Europa de Est, în urma migrației muncii în aceste țări, dar și din punct de vedere istoric.

Actuala criză de pe piața auto din Moldova se deosebește semnificativ de criza din 2009 – asupra situației actuale influențează cîțiva factori: conflictul din Ucraina și deprecierea hrivnei, sancțiunile americane și europene împotriva Rusiei și devalorizarea rublei, dar și căderea cursului leului moldovenesc și majorarea ratei de refinanțare din țara noastră. Amintim, că în ultimele șase luni, începînd cu decembrie 2014, Banca Națională a Moldovei a majorat deja de cinci ori rata de refinanțare. Ultima dată, în luna mai – cu un punct procentual – pînă la 14,5%.

Ratingul celor mai bine vîndute 20 de mărci de automobile noi în Moldova în ianuarie-mai 2015:

Pe piața automobilelor noi din Moldova pe primele locuri se află și brandurile din țările Europei de Est. Pe primul loc după volumul vînzărilor în țara noastră este brandul românesc Dacia, cu 280 de automobile noi (dintre acestea, în mai – 65 automobile). Pe locul doi în top se află brandul ceh Skoda cu 152 de mașini noi (în mai 2015 – 30 automobile).

În luna mai, piața auto din Moldova s-a redus cu 23,5%. În comparație cu martie-aprilie, ritmurile căderii s-au micșorat. Situația a fost ameliorată de apariția unor automobile noi pe piața: Renault Clio, Nissan Qashqai etc.

În comparație cu piețele europene, analiștii menționează un mare potențial al pieței auto din Moldova. Potrivit datelor statistice din anul trecut, la o mie de locuitori ai Moldovei reveneau 100 de automobile înregistrate, în timp ce în Italia, Franța, Germania și chiar în țările Europei de Est acest indicator este cu mult mai mare. Restabilirea pieței auto pînă la nivelul precedent nu poate fi rapidă, în pofida faptului că în ultimii ani, în țara noastră au fost atrase investiții semnificative în afacerile auto din partea importatorilor auto. Însă analiștii menționează că în anul curent, asupra pieței vor influența, într-un fel sau altul, reducerea veniturilor populației și, drept consecință, reducerea cererii. Totodată, experții în domeniul auto spun că structura cererii se va deplasa spre modele mai accesibile: segmentul de prețuri joase va continua să crească, iar segmentul prețurilor medii se va afla sub presiune. În același timp, va crește cota pieței secundare.

Experții mai notează că locuitorii Chișinăului cumpără automobile de 2-3 ori mai frecvent, față de alți locuitori ai regiunilor RM. Criza a lovit nu doar în producătorii auto, dar și în dealerii medii și mici, precum și în cei care importă în Moldova automobile de mîna a doua. Experții atrag atenția asupra faptului că deja acum cererea este concentrată, în general, doar în orașele mari. Dacă pînă la criză dealerii aveau o singură sarcină – să se extindă și să majoreze numărul mașinilor vîndute, atunci acum ei vor trebui să-și schimbe prioritățile în direcția clienților și a eficienței economice a afacerilor.

Liderii în principalele clase auto în 5 luni 2015:

Automobile de teren SUV
Top 3 cele mai bine vîndute mașini de teren în ianuarie-mai 2015


Clasa „B”
Top 3 cele mai bine vîndute automobile din clasa „B” în ianuarie-mai 2015


Clasa „C”
Top 3 cele mai bine vîndute automobile din clasa „C” în ianuarie – mai 2015


Clasa medie
Top 3 cele mai bine vîndute automobile din clasa „D” în ianuarie-mai 2015


Clasa lux
Top 3 cele mai bine vîndute automobile clasa „F” în ianuarie-mai 2015


Minivan
Top 3 cele mai bine vîndute mașini minivan în ianuarie-mai 2015


Importul automobilelor de toate vîrstele

De menționat că trendul negativ al reducerii importului de automobile a influențat nu doar mașinile noi, vîndute din saloanele auto, dar și mijloacele de transport de mîna a doua. Dacă luăm automobilele de toate vîrstele, atunci timp de 5 luni ale anului 2015, în Moldova au fost importate și vămuite 8396 unități. În aceeași perioadă a anului trecut, au fost importate 12189 de automobile de toate vîrstele, adică cu 45% (!!!) mai mult. Pe acest fundal, ponderea noilor mașini în volumul importurilor chiar s-a majorat – de la 15,9% pînă la 16,8%.

Datele au fost prezentate de ÎS „Registru”. În materiale au fost utilizate date ale studiului companiei Boston Consulting Group.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?