X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

Moldovenii din Italia pot beneficia de indemnizatie de somaj

20 iun. 2015,, 11:30   Societate
5965 2

Foto: stirilocale.md

Migrantii care muncesc in Italia si care si-au pierdut locul de munca pot beneficia de o indemnizatie de somaj.

Incepand cu 1 mai 2015 a intrat in vigoare „Naspi”, noua indemnizatie de somaj, care este destinata celor care au pierdut involuntar locul de munca. Pentru a putea avea dreptul la aceasta indemnizatie trebuie sa fiti concediati sau sa va dati demisia pentru „giusta causa”, scrie stirilocale.md.

In cazul in care va dati demisia fara a avea aceasta motivatie acceptata de legea italiana sau pur si simplu abandonati locul de munca, implicit pierdeti si dreptul de a cere si de a obtine indemnizatia, noteaza actualitatea.it.

Durata acestei noi indemnizatii de somaj care le inlocuieste pe precedentele, va fi reglementata in functie de contributiile pe care muncitorul le-a platit.

Naspi inseamna Nuova Assicurazione Sociale per l impiego (Noua asigurare sociala pentru someri) si poate fi ceruta doar de muncitorii care isi pierd locul de munca involuntar. Nu vor putea cere aceasta indemnizatie angajatii din administratia publica care au contract de munca pe o perioada nedeterminata si muncitorii din sectorul agricol care raman exclusi din aceasta forma de protectie sociala.

Pentru a putea beneficia de acesta indemnizatie, angajatii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

– in primul rand sa nu mai figureze ca angajati prin intermediul uneia dintre cele doua variante expuse mai sus si anume: sa fi fost concediati sau sa isi fi prezentat demisia pentru un motiv just

– angajatul in cauza trebuie sa aiba in ultimii patru ani macar 13 (treisprezece) saptamani lucrate, inclusiv taxele platite.

– angajatul trebuie sa aiba macar 30 de zile de munca efectiva, in ultimele 12 luni, precedente somajului.

Durata acestei indemnizatii variaza in functie de taxele platite la stat de catre angajat, si poate ajunge pana la un maxim de 24 de luni pentru cine a muncit in ultimii 4 ani, sau poate scadea pana la 18 luni la data de 1 ianuarie 2017.

Durata maxima prevazuta este egala cu jumatate din saptamanile acoperite de taxe in ultimii 4 ani precedenti zilei in care se pierde locul de munca.Este important de stiut faptul ca, din calcul se exclud perioadele pentru care au fost deja percepute in trecut alte indemnizatii de somaj.

Aceasta indemnizatie trebuie ceruta intr-un termen de prescriptie de 68 de zile, care incepe sa curga din momentul in care raportul de munca inceteaza. Cererile prezentate dupa prescrierea acestui termen vor fi respinse.

Nu in ultimul rand trebuie subliniat faptul ca suma lunara ce va face obiectul acestei indemnizatii, va fi calculata impartind totalul salariilor din ultimii 4 ani, la numarul de saptamani de contributii. Rezultatul va fi astfel multiplicat cu 4,33.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?