X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Opinia dealerilor: Deprecierea leului este provocată de cumpărătorii „nervoşi” de valută

19 iun. 2015,, 09:45   Economie
2360 0
Обесценивание лея провоцируют "слабонервные" покупатели валюты
Foto: protv.md
"Deprecierea leului moldovenesc din ultimele zile este provocată de cumpărătorii nervoşi de valută", astfel comentează situaţia dealerii, care indică la primele semne pe piaţă ale "agitaţiei" şi "panicii".

Participanţii profesionali ai pieţei, intervievaţi de "Infotag", subliniază că persoanele fizice care nu au dorit să cumpere dolarul SUA la cursul de 18,2-18,5 MDL:$1, miercuri şi joi (17-18 iunie) au început să depună cereri de cumpărare a dolarului la preţ de 19 lei şi mai mult.

"Se creează impresia că această categorie de cumpărători s-a speriat și le cedează nervii. Este clar că aceste acţiuni sînt dictate de dorinţa de a se asigura pentru orice eventualitate", a spus un interlocutor al agenţiei, adăugînd că pentru unii agenţi economici asemenea curs al leului nu mai pare "scump".

Participanţii pieţei afirmă că spre sfîrşitul lunii, în plus va fi şi sfîrşitul primului semestru, va fi necesar de efectuat plăţi la buget şi, din acest motiv, unii vor fi nevoiţi să vîndă valută, deoarece vor avea nevoie de lei.

Întrebat dacă se resimte pe piaţă deficit de lei, unul dintre dealerii valutari a spus că la mijlocul săptămînii, pe piaţă, din senin au apărut lei, care acum sînt transferaţi în valută – dolari SUA şi euro.

Interlocutorii agenţiei afirmă că doar acţiunile unei bănci pe piaţă "amînau" deprecierea leului, atunci cînd restul băncilor se comportau destul de rezervat în situaţia în care leul a păşit pragul psihologic de 19 MDL:$1.

În situaţia de instabilitate angajaţii caselor de schimb valutar au mărit diferenţa între cursul de cumpărare şi cel de vînzare a valutei. Joi dolarul SUA în numerar se vindea şi se cumpăra cu diferenţa de 1,3-1,5 lei, iar euro de 1,5-1,8 lei, ceea ce vorbeşte despre turbulenţa cursurilor pe piaţa valutară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?