X 
Transnistria stiri: 1436
Preşedintele stiri: 4041

Experţii oferă prognoze optimiste privind formarea noului govern

18 iun. 2015,, 13:45   Politică
3835 1

Foto: noi.md

O coaliţie majoritară şi un nou guvern va fi format, deoarece clasa politică nu are o altă alternativă. O concluzie în acest sens a fost formulată de către experţii invitaţi la emisiunea „Moldova în direct”, de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Analistul Victor Ciobanu consideră că situaţia este una dramatică, iar clasa politică trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru a salva situaţia. „Liderii alianţei de guvernare au sugerat că după alegerile locale va fi formată o majoritate în Parlament. Coaliţia nu va avea altă soluţie. Principalele cerinţe ale Partidului Liberal: Ministerul Transporturilor şi procurorul general, ar putea fi soluţionate. Cred că politicienii sînt conştienţii de situaţia dificilă în care ne aflăm. Nu avem Guvern, nu vine nici FMI, iar dacă nu vine FMI, nu vin nici investitorii străini”.

Expertul IDIS „Viitorul”, Corneliu Ciurea, de asemenea, crede că Guvernul va fi format, în pofida situaţiei dificile care s-a creat. „Cred că va fi un Guvern în scurt timp, dar va fi foarte greu. Se va crea şi o majoritate parlamentară. Nu există altă cale, se pune în pericol securitatea statului. Cred că acum principala problemă a noastră nu este corupţia, dar securitatea statului. Lupta cu corupţia după modelul celui din Romînia ar slăbi clasa politică de la noi”, a spus expertul.

Directorul Institutului de cercetare a pieţei, Roman Chircă, a declarat că nu există o altă alternativă, decît formarea urgentă a Guvernului. „S-a format o gaură enormă în finanţele publice, pe care autorităţile tot încearcă s-o ascundă. Există riscul ca Moldova să intre în incapacitatea de plată, să fie stopate anumite proiecte de infrastructură. UE are problemele sale, cred că nu va mai vorbi despre Republica Moldova ca despre o poveste de succes, deja au fost date semnale despre stoparea finanţărilor către Moldova. Clasa politică moldovenească se află la o răscruce, nu are altă soluţie decît să se mobilizeze şi să depăşească criză”, a opinat Chircă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?