X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Elena Gorelova: Refuzul Băncii Mondiale de a acorda bani este întemeiat

18 iun. 2015,, 12:15   Economie
2733 2
Горелова: отказ Всемирного банка выделить средства вполне обоснован
Foto: noi.md
Refuzul Băncii Mondiale (BM) de a acorda Moldovei resursele promise este destul de întemeiat, consideră doctorul în economie, expertul independent Elena Gorelova

Comentînd pentru "Infotag" declaraţia recentă a şefului reprezentanţei de la Chişinău a Băncii Mondiale, Alex Kremer, că cele $45 milioane pentru Moldova sînt gata, însă vor fi acordate doar după rezolvarea problemei privind cele trei bănci, ea a amintit că BM este unicul creditor extern care intenţiona în 2015 să acorde mijloace pentru menţinerea bugetului Moldovei.

"În bugetul de stat aprobat se prevedea că aceste mijloace vor fi folosite pentru finanţarea reformelor din învăţămînt ($10,5 mil.) şi asistenţa socială ($7 mil.), modernizarea sistemului sănătăţii ($4,3 mil.), sprijinirea agriculturii competitive ($2,7 mil.). Însă Guvernul Moldovei, care şi-a asumat răspunderea pentru legea bugetului, a demisionat, problema celor trei bănci nu a fost rezolvată definitiv, nu s-au înregistrat progrese în lupta cu corupţia, deprecierea leului nu contribuie la stabilitatea macroeconomică. În asemenea condiţii refuzul Băncii Mondiale de a acorda mijloacele promise este întemeiat", a spus Gorelova.

Ea a amintit că, totodată, ajutorul promis de donatori sub formă de credite şi granturi, prevăzut în legea bugetului, este cu mult mai mare decît suma mijloacelor BM.

"Mărimea totală a finanţării externe a bugetului în 2015 urma să constituie circa 5 miliarde de lei ($270 mil.) sau 18% din totalul cheltuielilor bugetului de stat. Dacă după exemplul BM şi ceilalţi donatori vor începe să suspende acordarea creditelor şi granturilor, atunci vor fi întîlnite dificultăţi în executarea bugetului", a spus economistul, menţionînd că în Moldova, tradiţional, implementarea reformelor sau realizarea proiectelor investiţionale se asociază cu finanţarea externă.

"În «progresul» nostru devenim ostatecii dependenţei şi sperăm doar la ajutorul donatorilor. Iar dacă nu ar fi fost ajutor, am fi fost capabili oare să ne modernizăm?", se întreabă ea.

Expertul consideră că problema principală constă în faptul că în Moldova autorităţile nu sînt orientate să înlocuiască sprijinul donatorilor cu surse proprii de finanţare.

"Asemenea resurse pot fi oferite doar de o economie în creştere rapidă. Dar autorităţile nu-şi propun un asemenea obiectiv. Din păcate, dinamica PIB-ului în primul trimestru vorbeşte despre încetinirea ritmurilor de dezvoltare a principalelor sectoare ale economiei, inclusiv agricultura, industria, transportul. Aici stă principala problemă a situaţiei bugetului republicii, a veniturilor noastre şi dezvoltării social-economice a ţării. Încetinirea ritmurilor de creştere a sectoarelor de bază confirmă prognozele negative ale BM, BERD şi FMI privind descreşterea economiei Moldovei cu 1-2% în anul curent", consideră doctorul în economie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?