Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Slusari: Deciziile ar putea fi dure. Dacă nu acționează puterea, vom acționa noi (VIDEO)

16 iun. 2015,, 17:45   Economie
4399 0
Слусарь: Решения могут быть жесткими. Если не действует власть – придется действовать нам (ВИДЕО)
Foto: noi.md
Liderii sectorului agrar sînt nemulțumiți de rezultatele celei de-a doua ședințe a Comisiei parlamentare speciale pentru elaborarea și coordonarea modificărilor legislative pentru susținerea producătorilor agricoli, informează NOI.md. Ședința comisiei a avut loc marți, 16 iunie, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Din cele șase chestiuni de pe ordinea zilei în volum deplin a fost examinată doar una.

Poziția comună a liderilor sectorului agrar a fost exprimată de preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari: „Din cei zece membri ai comisiei s-au prezentat patru. Reprezentantul Ministerului Finanțelor a venit nepregătit”, a menționat Slusari. Apreciind ședința cu nota 5-6 din 10, Alexandru Slusari a menționat că doar o singură problemă a fost discutată integral – decizia privind scutirea agricultorilor de impozitul pe venit de la începutul anului curent. „Nu au fost mari disensiuni, în timpul apropiat această inițiativă va fi realizată”, a spus activistul.

Referindu-se la alte probleme, liderul agricultorilor a menționat că nu s-a produs nimic nou. Principala problemă nesoluționată rămîne majorarea fondului de subvenționare a agriculturii, care acum constituie 610 de milioane de lei. Producătorii agricoli afirmă că în realitate este puțin probabil să ajungă o sumă dublă. „Data trecută a venit ministrul Finanțelor, care a promis să se pregătească pentru ședința de astăzi. Astăzi a venit adjunctul lui, care la toate întrebările a răspuns standard: «nu știu», «avem ce avem». Acesta a promis să precizeze informația și să vină pregătit la ședința următoare. Nu ne vom mira, dacă la viitoarea ședință va veni un alt viceministru”, a glumit cu tristețe Slusari.

Potrivit preşedintelui Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, nu există semnale că Ministerul Finanțelor ar fi interest de soluționarea acestei probleme, care rămîne cea mai impornată în sectorul agrar. Alexandru Slusari a precizat că situația în agricultură se înrăutățește în permanență. Circa 200 de întreprinderi agricole așa și nu au primit compensații în mărime de circa 230 de milioane de lei pentru anul trecut. „Mă telefonează în permanență și mă întreabă, cînd vor primi compensațiile, numai că la ședința de astăzi nu am primit nicio informație suplimentară la acest capitol”, a spus Slusari.

Pentru următoarea ședință a fost amînată examinarea problemelor ce țin de liberalizarea pieței carburanților. Proiectul a fost elaborat și prezentat, însă deputații au solicitat o pauză, motivînd că nu au primit documentul la timp. Problemele ce țin de reducerea impozitelor pentru producătorii de carne și creditarea fermierilor, de asemenea, vor fi discutate ulterior.

„A rămas puțin timp – practic două săptămîni. Noi promitem să venim la 1 iulie cu modificările legislative respective. Cred că propunerile vor fi dure, chiar radicale, or, decapitalizarea sectorului agrar se amplifică. În plus, avem de a face cu factorii climaterici. Pentru a evita la toamnă falimentarea masivă a producătorilor agricoli, noi trebuie să acționăm. Dacă nu acționează puterea, vom acționa noi”, a conchis Alexandru Slusari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?