Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Calitatea serviciilor prestate de către notari va fi verificată

16 iun. 2015,, 16:38   Societate
2999 0

Calitatea serviciilor prestate de către notari va fi verificată
Foto: kp.by

Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege cu privire la organizarea activităţii notarilor, care are drept scop reformarea notariatului şi redarea independenţei acestuia, relatează NOI.md.

Autorii inițiativei propun determinarea clară a statutului notarului, condiţiile de admitere în profesie și de încetare a activităţii notariale, dar și stabilirea temeiurilor şi tipurilor de sancţiuni aplicate acestora. Documentul mai prevede crearea Camerei Notariale ca organ de autoadministrare și reprezentare a profesiei. Aceasta va avea un organ suprem – Adunarea generală a notarilor, în a cărei competenţă va fi alegerea membrilor consiliului, preşedintelui, aprobarea bugetului, a Codului deontologic al notarilor, și un organ executiv – Consiliul Camerei.

Pentru a asigura independenţa notarilor, a spori calitatea activităţii notariale prestate, se propune divizarea funcţiilor de supraveghere între Camera Notarială și Ministerul Justiţiei. Camera Notarială va fi un organ de autoadministrare şi apărare a profesiei, iar Ministerul Justiţiei va exercita funcţia de control al notarilor. De asemenea, pe lîngă Ministerul Justiţiei urmează să fie constituite Comisia de licenţiere şi Colegiul disciplinar – instrumente de realizare a controlului asupra calităţii serviciului public prestat.

La baza elaborării actualului proiect de lege au stat lacunele actualei legislații cu privire la notariat, spun autorii. Proiectul de lege cu privire la organizarea activităţii notarilor urmează a fi transmis spre examinare Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?