Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Boțan: În Moldova se va fura mai mult și fără teamă de pedeapsă

15 iun. 2015,, 17:30   Politică
7225 5
Боцан: Воровать в Молдове будут больше и без страха возмездия
Foto: noi.md
Expertul politic Igor Boțan, intervievat de NOI.md, a spus cum apreciază rezultatele alegerilor din 14 iunie. El a calificat majoritatea rezultatelor drept previzibile, iar pe unele – chiar șocante și triste.

„La Chișinău rezultatul alegerilor din 14 iunie a fost unul absolut previzibil. Chiar și evoluția procentuală a voturilor oferite principalilor candidați a fost cunoscută din timp. Inițial au ajuns rezultatele de la secțiile mici, în care de obicei majoritatea își dă votul pentru candidatul partidelor de stînga, în cazul dat – pentru socialiștii lui Igor Dodon, apoi apar rezultatele mediului rural al Chișinăului, care asigură o devansare de cîteva procente a celor de dreapta. Acest lucru întotdeauna s-a adeverit și nici alegerile de ieri nu au fost o excepție, în pofida unor îndoieli expuse de observatori în perioada campaniei electorale”, a specificat expertul.

Boțan a menționat că chiar și alegerile consilierilor raionali aproape totalmente repetă rezultatele alegerilor parlamentare, ținînd cont de participarea la scrutin a „Partidului Nostru”, în frunte cu Renato Usatîi.

Boțan a considerat inoportună efectuarea unor previziuni referitoare la rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor pentru postul de primar general al Chișinăului, programat pentru 28 iunie. „Pot doar să spun că concurenții vor merge cot la cot. Diferența ar putea fi de 0,5 la sută și rezultatul luptei pentru fotoliul primarului general al capitalei va fi hotărît de o mie-două de voturi. Există un factor subiectiv – spre exemplu atitudinea lui Mihail Fiodorovici Ghimpu față de noua alianță, în care el este insistent invitat, precum și faptul cum vor percepe decizia lui chișinăuienii, există factorul estival – mulți vor pleca în vacanță, ar putea influența orice, pînă și factorul meteorologic”, a glumit Boțan.

În ceea ce privește victoria lui Renato Usatîi la Bălți, Igor Boțan a concluzionat că deja acesta trebuie perceput ca pe un politician moldovean cu drepturi depline. În afară de fotoliul de primar, Usatîi a reușit să acumuleze în total pe țară 10 % din voturi.

„Dar victoria lui Ilan Șor la Orhei este, desigur, ceva ieșit din comun, a specificat Boțan. Cele întîmplate și motivele sînt clare, dar denumirea corespunzătoare acestui fenomen urmează să fie dată după o reflecție profundă. Șor este participantul deturnării sistemului bancar al Moldovei. Da, toți înțeleg că nu el este protagonistul. Dar totuși pentru el a votat majoritatea absolută. Ar fi o prostie să ne supărăm pe cetățeni. Însă cele întîmplate ne dovedesc cît de mare este diferența între Chișinău și un oraș atît de apropiat de capitală, cum este Orheiul. Există un moment șocant – doar la Chișinău alegătorii au reacționat la „furtul secolului”. Aici se vede clar ostilitatea față de liberalii democrați și democrați, iar în țară – nici urmă. Pe nimeni nu l-a afectat acest fapt. Iată ce țară interesantă avem noi”, a spus politologul Igor Boțan.

Totodată, analistul politic consideră că este prematur de vorbit despre eventuala schimbare a vectorului strategic al Moldovei din cel vestic în cel estic. Potrivit estimărilor expertului, vectorul european este susținut de aproximativ 55 la sută din electorat. „Despre schimbul cursului se poate de vorbit în alt sens – situația este de așa natură, încît acum în Moldova se va fura și mai mult, fără nici o teamă de pedeapsă. De aceea eu personal consider rezultatele alegerilor foarte triste”, a menționat expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?