Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

De ce la alegerile locale au venit mai puțini alegători?

15 iun. 2015,, 09:00   Societate
2801 0

Foto: ipn.md

Dezamăgirea în clasa politică este principala cauză a prezenţei scăzute a alegătorilor la vot. Concluzia a fost făcută de către experţii invitaţi la emisiunea „Replica”, la postul de televiziune „Prime TV”, transmite IPN.

Victor Mocanu, preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, consideră că prezenţa scăzută la vot are o explicaţie mai mult psihologică decît economică. „Oamenii sînt dezamăgiţi”, a spus Mocanu.

Preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole, a spus că alegătorii au avut aşteptări mult mai mari, dar care nu s-au adeverit. Expertul a remarcat şi lipsa de comunicare sau comunicarea deficientă dintre alegători şi concurenţii electorali.

Directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Viorel Furdui, explică prezenţa mică la urne prin stagnarea reformelor. „Toate acţiunile guvernării din ultimul timp şi-au lăsat amprenta asupra prezenţei la vot. Lucrurile practic nu s-au mişcat din loc, reformele stagnează, inclusiv în domeniul administraţiei publice locale”, a menţionat Furdui.

Într-o intervenţie telefonică, preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat că prezenţa alegătorilor la urne a fost mai mică decît la alegerile locale din 2011, însă scrutinul va fi validat, deoarece rata de participare de cel puţin 25% a fost atinsă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?