X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Experţi: Demisia lui Gaburici a fost previzibilă, dar a complicat situaţia

12 iun. 2015,, 16:45   Politică
6066 8
Эксперты: отставка Габурича была ожидаемой, но осложнила ситуацию
Foto: vfokuse.md
Unii experţi consideră că demisia prim-ministrului Chiril Gaburici a fost previzibilă, dar a complicat serios situaţia din ţară.

Politologul Vitalie Andrievschi a menţionat pentru "Infotag" că decizia este legată de scandalul din jurul documentelor de studii ale premierului.

"Mie personal îmi era pe plac Gaburici. Dar cînd în jurul unui om sînt asemenea zvonuri, cînd se află că are asemenea vraf de «rufe murdare», încrederea societăţii scade. Gaburici nu avea o altă soluţie", a spus el.

Politologul consideră că demisia lui Gaburici este o consecinţă a faptului că persoanele aflate la guvernare au conştientizat că sînt necesare reforme radicale, şi în primul rînd lupta cu corupţia.

"Dacă guvernanţii vor să rămînă pe val, ei, la sigur, vor fi nevoiţi să taie în carne vie. Dacă nu va fi realizată reforma de sus: crearea unei majorităţi parlamentare stabile, înlocuirea miniştrilor, pedepsirea celor care deja sînt reţinuţi pentru corupţie, atunci revoluţia va veni de jos. Dacă guvernarea încă nu a înţeles acest lucru, ne aşteaptă alegeri anticipate", consideră Andrievschi.

Politologul Oazu Nantoi este convins că în curînd urmează a fi desemnat un nou guvern.

"Pe fundalul ultimelor evenimente, tensiunile electorale, problema majorităţii minoritare rămîne deschisă. Ce vor întreprinde partidele noastre din Parlament, se vor decide oare să reconfigureze puterea? Aici sînt multiple variante de evoluţie a situaţiei", a spus el.

În opinia sa, situaţia din republică poate fi caracterizată ca foarte dificilă.

"Economia este la pămînt, guvern nu avem, băncile sînt în criză, şi toate acestea pe fundalul nemulţumirii societăţii. Înţeleg oare aceasta 101 de oameni care se numesc deputaţi ai Parlamentului ? Înţeleg ei că pedeapsa e beteagă de-un picior, dar pana la urma tot te-ajunge?", a spus expertul.

Fostul viceministru al Afacerilor Externe Valeriu Ostalep consideră că demisia lui Gaburici este o ştire bună.

"A plecat «omul belea». În istoria republicii nu am mai avut un asemenea premier. Plecarea lui Gaburici aş compara-o cu înlăturarea apendicelui. A fost eliminat un organ absolut inutil. Tehnic demisia lui pare un haos, dar în realitate este doar vizibilitate. S-a confirmat ce am spus în urmă cu circa un an: guvernarea din Moldova este în cădere liberă. Demisia lui Gaburici este un sfîrşit pentru partidele de la guvernare şi nu le va ajuta să fugă de răspundere", consideră diplomatul.

El este convins că demisia şefului Cabinetului de miniştri, care a coincis cu introducerea monitorizării externe pentru alte trei bănci din Moldova, va provoca panică în societate.

"Oamenii vor forma cozi la bănci pentru a-şi retrage banii. Asta subînţelege creşterea inflaţiei, majorarea preţurilor, deprecierea leului. Iar aceasta, bineînţeles, nu va asana situaţia din economie", a spus Ostalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?