X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Președintele Erdogan le cere partidelor politice să formeze 'cât mai rapid posibil' un guvern de coaliție

11 iun. 2015,, 19:00   Externe
2475 0

Foto: ruvr.ru

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut joi partidelor politice să formeze 'cât mai rapid posibil' un guvern de coaliție, după alegerile desfășurate duminică în Turcia în urma cărora Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) a pierdut majoritatea în parlament, potrivit AFP. ''Toată lumea trebuie să renunțe la orgolii și să formeze cât mai curând posibil un guvern'' de coaliție, a spus șeful statului turc, la Ankara, în primul său discurs public după scrutinul legislativ organizat duminică în Turcia.

Partidul Justiției și Dezvoltării este forțat să opteze fie pentru varianta formării unui guvern de coaliție cu un partid de opoziție, fie pentru cea a unui guvern minoritar. Cele trei partide din opoziție au declarat înaintea scrutinului că vor refuza să formeze un guvern de coaliție cu AKP, dar speculațiile întrevăd această posibilitate.

Partidul Democrat al Poporului (HDP, kurd) a reprezentat surpriza acestor alegeri, reușind să depășească pragul impus de 10 % pentru a trimite aleși în Parlament. Mare învingătoare a scrutinului, mișcarea condusă de Selahattin Demirtas a reunit 13,1% din sufragii și a obținut 80 de locuri. Celelalte două principale concurente ale partidului aflat la putere, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) și Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta), au obținut 25% și, respectiv, 16,3% din voturi, totalizând 133, respectiv 80 de locuri.

Dacă niciun guvern nu va fi constituit în termen de 45 de zile, președintele ar putea dizolva Parlamentul și rechema alegătorii turci la vot.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?