X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Moldova a făcut un salt enorm în dezvoltarea cultivării soiurilor de struguri de masă

11 iun. 2015,, 17:00   Economie
10579 0
Молдавские столовые сорта винограда – вне конкуренции
Foto: noi.md
Moldova a făcut un salt enorm în dezvoltarea cultivării soiurilor de struguri de masă, un impuls pentru care a devenit interdicţia Rusiei de a importa vinuri moldoveneşti, în martie 2006.

După cum a relatat într-un interviu agenţiei "Infotag" preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri de Masă, Gheorghe Gaberi, în Republica Moldova au început să se cultive preponderent soiuri de struguri de masă şi în prezent Moldova dispune de circa 15 mii ha de noi plantaţii moderne de acest gen.

"Vorbim despre butaşi de soiuri de înaltă calitate, solicitate pe piaţă. Principalul este soiul «Moldova», care, în opinia mea, este un soi unic. Acest soi corespunde tuturor cerinţelor consumatorilor faţă de produsele alimentare. Strugurii «Moldova» sînt crescuți cu prelucrare minimă cu pesticide, sînt stropiți doar de două sau trei ori. Pentru comparaţie: producătorii de struguri de masă din Spania sau Italia stropesc strugurii de cel puţin 20 de ori, uneori folosind şi 2-3-4 tipuri de substanţe chimice", a spus el.

Potrivit lui Gaberi, din punctul de vedere al siguranţei, "Moldova" este un produs unicat.

"Soiurile de masă de struguri moldoveneşti pot fi considerate biologic pure sau produse organice, ceea ce nu putem spune despre potenţialii concurenţi ai viticultorilor din Moldova. Evident, cu asemenea produse Moldova are perspective foarte bune pe pieţele internaţionale", a remarcat el.

În ultimii 30-40 de ani Institutul Viticulturii şi Vinificaţiei se ocupa de selecţia soiurilor de struguri care ar dispune de asemenea proprietăţi ca rezistenţă complexă la schimbările climaterice, boli şi dăunători. Şi, ca rezultat, în curînd, în sortimentul european vor fi cinci soiuri crescute şi create în Moldova.

"De exemplu, soiul moldovenesc «Codreanca» în Europa este numit Black Magic, cunoscut pe larg. Acesta este crescut în regiunile de podgorii din America de Sud, Europa şi chiar şi pe continentul african", a spus Gaberi.

Potrivit lui, în curînd, în sortimentul european standard vor fi incluse alte cîteva soiuri de struguri selectaţi în Moldova.

"Acestea sînt soiuri tehnice – «Viorica» şi «Legenda». Specialiştii afirmă că sînt soiuri excelente. Acestea permit producerea materiei prime de calitate fără a fi stropite cu pesticide", a conchis Gheorghe Gaberi, menţionînd rentabilitatea înaltă a cultivării soiurilor de masă de struguri în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?