Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Ce spun experții despre posibilitatea desemnării lui Chirtoacă în funcția de premier

10 iun. 2015,, 15:31   Politică
4654 3

Foto: noi.md

Analiștii politici au păreri împărțite pe marginea informației vehiculate în presă conform căreia Dorin Chirtoacă ar putea fi numit premier, după refacerea coaliției în formatul PLDM-PD-PL. Intervievați de NOI.md, analistul politic Anatol Țăranu a menționat că acest scenariu este plauzibil, în timp ce expertul IDIS ”Viitorul” Veaceslav Berbeca s-a arătat sceptic.

„O asemenea abordare ar fi posibilă mai ales din perspectiva PL, ca condiție de accedere la guvernare. Teoretic este posibil, dar practic ar putea apărea mai multe complicații, ce rezidă din poziția PLDM, căreia îi revine funcția de prim-ministru și în acest caz ar putea cere anumite compensații”, a precizat directorul Centrului de Analiză și Consultanță Politică „Politicon”.

De cealaltă parte, analistul Veaceslav Berbeca se arată convins că anumite remanieri în cadrul Guvernului vor avea loc, dar că PLDM nu va renunța așa ușor la postul de prim-ministru.

„Nu știu dacă se va ajunge la această decizie, pentru că PL nu deține un rol atît de important în cadrul coaliției. Ca ipoteză poate fi luată în calcul, dar la modul real este puțin probabil. În urma acelei întîlniri dintre Vlad Plahotniuc și Mihai Ghimpu apar tot felul de speculații. Cred că discuția dintre ei a vizat alegerile locale și, posibil, susținerea acordată de PD pentru Chirtoacă în turul II de scrutin. Sigur că acum PL ar putea să ridice miza, dar nu într-atît. În cadrul negocierilor anterioare, PL a pretins cîteva funcții de miniștri și a fost refuzată, cu atît mai mult nu cred că o poate pretinde pe cea de premier”, a spus Berbeca.

Precizăm că portalul InMoldova a anunțat recent că liderul PL, Mihai Ghimpu, și cel al PD, Vlad Plahotniuc, ar fi convenit să-l desemneze pe Dorin Chirtoacă la funcția de premier. Potrivit sursei citate, aceasta ar fi condiția liberalilor, în schimbul revenirii în alianța proeuropeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?