Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Primăria Chişinăului, în epicentrul unor scandaluri de corupţie

10 iun. 2015,, 15:25   Politică
12150 10

Foto: noi.md

Victor Surugiu

În ultimii ani, Primăria Chişinăului s-a aflat regulat în epicentrul unor scandaluri de corupţie. Percheziţii, arestări şi un caleidoscop întreg de dosare penale s-au perindat de-a lungul perioadei de aflare a lui Dorin Chirtoacă la cîrma capitalei.

Organele de drept au avut întrebări şi faţă de primarul general. Totodată, şeful administraţiei locale, de regulă, se străduia să-i convingă pe oamenii legii şi opinia publică că el nu este la curent cu schemele de corupţie şi de escrocherie ce înfloreau la Primărie.

De menţionat că autorităţile capitalei niciodată nu s-au evidenţiat prin transparenţă şi respectarea Codului penal. Comportamentul corupt a fost întotdeauna o particularitate distinctivă a funcţionarilor municipali.

Însă anume în ultimii ani se observă o înteţire a cazurilor de delapidare a averii publice, înstrăinarea la preţ derizoriu a terenurilor şi tranzacţii dubioase în masă de distribuire a imobilului din capitală.

Ancheta procuraturii şi a organelor anticorupţie confirmă faptul că în multe subdiviziuni ale primăriei capitalei s-au înrădăcinat adînc nişte scheme de corupţie, fără de care este, practic, imposibil de perfectat documentele necesare.

Un proiect NEeuropean pentru Chişinău

În spatele actualei administraţii municipale se află un şir de proiecte dubioase din punctul de vedere al legislaţiei şi al utilităţii pentru locuitorii Chişinăului. Unul dintre cele mai controversate este contractul dintre Primărie şi firma italiană SRT Engineering Consulting privind construcţia unei uzine de ardere a deşeurilor. Tranzacţia a ajuns în vizorul procuraturii, care a avut numeroase întrebări în legătură cu provenienţa şi activitatea companiei date.

Întreprinderea italiană nu s-a specializat niciodată în construcţia unor asemenea uzine. Contractul îi permitea acestei companii să transmită uzina construită în folosinţa altei firme. Astfel, adevăratul beneficiar al acestei tranzacţii nu este cunoscut nici pînă în prezent. Totuşi, primăria şi Dorin Chirtoacă personal au promovat activ preconizata construcţie.

Primii care au dat alarma au fost ecologiştii, care considerau că proiectul primarului va transforma Chişinăul şi teritoriul din preajmă într-o rampă de gunoi. În contract era inclusă o prevedere potrivit căreia pe teritoriul Moldovei este permis importul deşeurilor periculoase, fapt ce putea aduce un prejudiciu enorm mediului ambiant şi întregii populaţii. Este vorba despre făină de oase, praf de anvelope, deşeuri, la a căror ardere se emană substanţe nocive. În Europa asemenea uzine sînt puţine, dar şi acestea, din cauza pericolului sporit, vor fi închise treptat, pînă în 2020.

În urma analizei tranzacţiei, procuratura a depistat un şir de încălcări ce cad sub incidenţa Codului penal. Astfel, s-a constatat faptul că Ministerul Mediului nu a eliberat vreo autorizaţie pentru această construcţie. Totuşi, în pofida lipsei documentelor necesare, primăria a alocat italienilor teren pentru construcţia uzinei la Chişinău.

Pe marginea acestei probleme nu au fost organizate nici sondaje ale opiniei publice, nici audieri publice. Scandalul izbucnit în jurul acestui proiect, deocamdată, nu a permis realizarea ideii, însă Partidul Liberal şi Dorin Chirtoacă continuă să o promoveze insistent.

Haosul din parcuri

Funcţionarii capitalei, în frunte cu primarul general, cu sprijinul judecătorilor, continuă să vîndă pentru construcţii cele mai bune locuri din parcuri şi zone verzi din Chişinău. Companiile de construcţii, de regulă, deţin toate autorizaţiile, dar însuşi faptul eliberării acestora contravine legislaţiei.

Pe parcursul ultimilor ani au avut loc mai multe cazuri legate de alocarea terenurilor în zonele verzi, în condiţii dubioase. Totodată, cel mai frecvent este utilizată una şi aceeaşi schemă: este emisă o hotărîre judecătorească privind transmiterea terenului, care practic imediat este executată. Autorităţile capitalei nu contestă aceste decizii în instanţele superioare sau depun plîngerile după expirarea termenului prevăzut de lege, iar în consecinţă acestea sînt respinse automat de instanţă.

Cea mai mare suprafaţă din fondul verde, care în mod dubios a ajuns în proprietate privată pentru construcţii, este un teren de 4,3 ha, situat în parcul de pe strada Valea Trandafirilor. Despre acest caz, dar şi despre altele, NOI.md a informat în articolul „Ilegalități în parcuri: cum autoritățile și instanțele de la Chișinău distrug plantațiile verzi”.

Pe adresa primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a viceprimarului Nistor Grozavu şi a secretarului Consiliului Municipal Chişinău Valeriu Didencu au parvenit numeroase mesaje cu informaţii privind asemenea cazuri şi cu propuneri de a crea o comisie pentru monitorizarea lor. Însă toate acestea au fost ignorate.

80 000 de mii de euro pentru perfectarea documentelor

Tema înstrăinării ilegale a terenurilor, cu participarea autorităţilor capitalei, a ajuns în repetate rînduri pe agenda Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi a Procuraturii Anticorupţie.

Angajaţii CNA au efectuat controale la Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, precum şi la Direcţia juridică a Primăriei, confiscînd documente interne şi hotărîri judecătoreşti, care ulterior au fost anexate la dosar.

Percheziţii de amploare au avut loc în iunie 2014, cînd în afara sediului central al administraţiei, ofiţerii anticorupţie au descins şi la domiciliile unor funcţionari ai capitalei. CNA a depistat că aceştia luau mită pentru înregistrarea şi perfectarea terenurilor – de la 12 mii pînă la 80 de mii de euro. CNA a iniţiat o urmărire penală pe faptul corupţiei la direcţia arhitectură, urbanism şi relaţii funciare.

În arest a ajuns nu doar şeful unei subdiviziuni din cadrul Primăriei, dar şi un angajat al unei agenţii imobiliare din Chişinău, suspectat de coruperea funcţionarilor. Dorin Chirtoacă a declarat că i-a chemat personal pe ofiţerii de la CNA pentru a face ordine în cadrul administraţiei sale. Însă CNA a comunicat că angajaţii Centrului au acţionat nu la solicitarea lui Chirtoacă, ci în cadrul unei anchete pe faptul actelor de corupţie.

Surse bine informate din cadrul Primăriei Chişinău sînt convinse că în acest caz este vorba despre o reglare de conturi şi de dorinţa de a schimba conducerea uneia dintre subdiviziunile-cheie. E remarcabil faptul că şi după remanierilor efectuate, comportamentul corupt a continuat. În ultimul timp, au mai fost înregistrate cîteva incidente legate de tranzacţii dubioase de transmitere a terenurilor.

Oamenii sînt împinşi în braţele intermediarilor

Recent, Centrul Naţional Anticorupţie a reţinut o fostă angajată a Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare.

În cadrul investigaţiilor pe marginea dosarului penal pe faptul corupţiei a ieşit la iveală o schemă folosită frecvent la Primărie. Este vorba despre o reţea de intermediari, cu ajutorul cărora persoanele interesate pot soluţiona, practic, orice problemă la Primărie.

Mulţi funcţionari din capitală tergiversează intenţionat eliberarea autorizaţiilor şi înaintează cerinţe artificiale pentru a-i determina pe solicitanţi să ajungă pe mîna intermediarilor. Într-un caz recent, o femeie, reţinută de CNA, a solicitat de la un om de afaceri o sumă în euro pentru a contribui la pregătirea pachetului de documente privind înstrăinarea unui teren.

Fosta angajată a primăriei capitalei garanta că-i poate determina pe foştii ei colegi să avizeze documentele pentru înstrăinarea pămîntului. Totodată, femeia a promis şi susţinerea din partea unor consilieri. Ea l-a asigurat pe solicitant că toţi membrii CMC vor emite o hotărîre în favoarea acestuia.

Un şir de pretenţii au fost înaintate şi către Direcţia transport public şi căi de comunicaţie din cadrul Primăriei. Organele de drept investighează cazul privind neglijenţa în serviciu, intentat pe numele unor funcţionari. În cadrul acestui dosar au fost efectuate percheziţii la oficiile administraţiei municipale.

Potrivit oamenilor legii, un şir de treceri subterane din Chişinău au fost date ilegal în arendă, fără prelungirea contractului cu agenţii economici.

Corupţia începe de „sus”

„Corupţia are rădăcini adînci în Primărie – acesta este un fapt ce nu poate fi contestat, spune unul dintre experţii noştri. Principala cauză constă în faptul că actele de corupţie sînt răspîndite în eşaloanele superioare ale puterii. Aşa cum peştele de la cap se strică, aşa şi corupţia începe de „sus””.

Însă la noi se ignoră ceea ce se întîmplă mai sus. Evident că primarul şi anturajul său poartă răspundere pentru toate aceste procese, deoarece ele au loc sub ochii lor în subdiviziunea subordonată Primăriei.

Lupta cu corupţia trebuie începută cu distrugerea schemelor ilegale, susţinute şi acoperite de către funcţionarii cu funcţii înalte. Doar nişte procese judiciare demonstrative împotriva celor corupţi, tragerea lor la răspundere penală şi aplicarea confiscării extinse, introduse recent, vor putea schimba situaţia.

Unul dintre asemenea exemple ar putea fi tragerea la răspundere penală a responsabililor din cadrul Primăriei Chişinău. Însă oamenii văd că implicarea funcţionarilor în schemele de corupţie nu se pedepseşte cu scoaterea lor din funcţie, ci cu scoaterea tuturor acuzaţiilor împotriva lor.

Astfel, unul dintre şefii unei subdiviziunii a Primăriei, care a fost acuzat public de luare de mită în proporţii mari, a fost scos recent de sub urmărirea penală, în lipsa probelor. Acum el depune eforturi pentru a fi restabilit în funcţie şi, cel mai probabil, îşi va atinge scopul. Despre ce rezultate ale luptei împotriva corupţiei la Primăria Chişinău putem vorbi?”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?