Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Iohannis, despre votul Parlamentului: Este o zi tristă pentru democraţia ţării

10 iun. 2015,, 11:25   Externe
7201 6

Foto: agerpres.ro

Victor Ponta s-a folosit de influenţa pe care o are ca premier şi a cerut majorităţii parlamentare să nu încuviinţeze urmărirea sa penală, iar aceasta a executat ordinul, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

„Astăzi este o zi tristă pentru democraţia din România. O zi tristă pentru milioanele de cetăţeni care cred în valorile democratice, care-şi doresc o politică făcută cu responsabilitate, cu integritate şi cu onoare. Să distrugi instituţii şi principii pentru a salva cariera unei persoane este din punctul meu de vedere inacceptabil într-o democraţie”, a menţionat preşedintele României, notează digi24.ro.

Astfel, şeful statului a criticat votul din Camera Deputaţilor şi a apreciat că premierul a ales cea mai proastă variantă în această situaţie, cea mai onorabilă fiind demisia. Totodată, Klaus Iohannis a adăugat că premierul a avut la dispoziţie trei variante.

„Victor Ponta a avut la dispoziţie trei variante de reacţie. Prima, după părerea mea, cea mai bună şi cea mai onorabilă, ar fi fost să demisioneze şi să se pună la dispoziţia justiţiei. A decis să nu facă acest lucru. A doua variantă pe care ar fi avut-o la dispoziţie era să-şi convingă colegii din majoritatea parlamentară să încuviinţeze urmărirea penală, să se pună la dispoziţia procurorilor şi a judecătorilor şi să dovedească practic că este aşa cum spune, că este nevinovat. Dacă aşa s-ar fi întîmplat, probabil nici nu l-aş fi suspendat din funcţie şi, cu siguranţă, împreună cu reprezentanţii justiţiei s-ar fi găsit modalităţi de judecare cu mare celeritate, pentru a lămuri foarte repede problema, fiindcă este una extrem de importantă”, a adăugat preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, şeful statului a afirmat că „Ponta s-a folosit de influenţa pe care o are în calitate de prim-ministru şi a solicitat majorităţii parlamentare să nu încuviinţeze urmărirea penală. Parlamentul a executat ordinul. E o variantă foarte proastă, fiindcă, una la mînă, acum domnul Ponta nu mai poate demonstra nimănui că a avut dreptate”.

Din punctul său de vedere, încă o consecinţă gravă a votului Parlamentului este că se creează o imagine negativă despre România şi despre democraţia românească. În acest context, Klaus Iohannis a accentuat că „Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu. Din acest motiv am spus că este o zi tristă pentru democraţia din România. Ce să înţeleagă un cetăţean simplu, că oricine poate să fie cercetat, dar primul-ministru are o majoritate parlamentară?”, a accentuat Iohannis.

Camera Deputaţilor a respins solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind urmărirea penală a premierului Victor Ponta, care este acuzat de conflict de interese. Precizăm că preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut public demisia prim-ministrului Victor Ponta, primind însă refuzul liderului Guvernului României. Acum două zile, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor din Parlamentului României a votat împotriva începerii urmării penale a prim-ministrului Victor Ponta.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat vineri, 5 iunie, că procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul de corupţie de la companiile energetice Turceni şi Rovinari privind încheierea unor contracte de asistenţă juridică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?