X 
Transnistria stiri: 1436
Preşedintele stiri: 4040

Moldova, cu un sistem de pensii gata să se prăbuşească

10 iun. 2015,, 09:45   Societate
10172 6

Foto: noi.md

Sistemul public de pensii din Republica Moldova nu este unul durabil din punct de vedere financiar şi nici social. În timp ce Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat înregistrează un deficit de circa 1% din PIB, iar cheltuielile totale constituie circa 11% din PIB – nivel mai ridicat decît în ţările din regiune, pensia medie nu acoperă minimul de existenţă, iar raportul dintre pensia şi salariul mediu este cel mai mic din regiune, se arată într-un nou studiu al Centrului analitic Expert-Grup.

Potrivit experţilor, sistemul de pensii din Republica Moldova este în colaps din cauza emigrării în masă a populaţiei cu vîrsta aptă de muncă, a ratei înalte a economiei tenebre şi a fenomenului de angajare informală şi plata salariilor în plic, cuplate cu îmbătrînirea accelerată a populaţiei.

Astfel, raportul dintre contribuabili la sistem şi beneficiarii de pensii a coborît de la 1,3 în 2006 la 1,2 în 2014, deşi nivelul minim admisibil, conform practicilor internaţionale, este de 4 (!) contribuabili la 1 pensionar.

„În Republica Moldova există potenţial pentru majorarea atît a mărimii contribuţiilor de asigurări sociale, cît şi a bazei de calcul - salarii şi alte venituri. În acest sens, pe lîngă eliminarea diferitor excepţii la plata contribuţiilor de asigurări sociale, este necesară stimularea contribuabililor de a intra în sistem şi de a rămîne cît mai mult posibil”, afirmă expertul economic Adrian Lupuşor, autorul studiului.

Potrivit expertului, recomandările de fortificare a sistemului public de pensii nu vor avea efectul scontat dacă fenomenul ocupării informale şi a „salariilor în plic” nu va fi eradicat. Pentru aceasta sînt necesare măsuri de majorare a costurilor ocupării informale – de exemplu majorarea amenzilor pentru ocuparea informală şi plata salariilor „în plic”; descurajarea utilizării banilor în numerar.

„Reforma sistemului public de pensii poate şi trebuie să fie una fezabilă din punct de vedere politic. Totuşi, pentru a asigura un efect durabil al măsurilor respective, reforma trebuie să fie una cuprinzătoare şi să includă un spectru larg de instituţii - Ministerul Muncii, CNAS, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, BNM, Procuratura etc.”, se mai spune în studiu.

Expert-Grup recomandă trecerea la indexarea pensiei în baza creşterii preţurilor de consum, care să aibă loc de două ori pe an, şi nu anual. Aceste măsuri vor spori încrederea populaţiei în sistemul public de pensii şi, respectiv, vor scădea înclinaţia spre eschivare de la plata contribuţiilor de asigurări sociale.

În plus, este necesar de eliminat multitudinea de pensii privilegiate, de exemplu pentru foşti funcţionari de guvern, judecători, aleşi locali etc., măsură care va consolida echitatea sistemului şi, respectiv, încrederea din partea populaţiei.

Pe lîngă acestea, un impact esenţial îl va avea majorarea vîrstei de pensionare la femei, de la nivelul actual de 57 ani la 62 ani (echivalent cu cel al bărbaţilor) şi majorarea stagiului necesar de cotizare de la 30 ani la 35 ani (ca şi în cazul bărbaţilor), mai recomandă studiul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?