Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Iurie Leancă propune PLDM și PDM să formeze o coaliţie proeuropeană fără comunişti

5 iun. 2015,, 17:00   Politică
4389 9
Лянкэ призвал ЛДПМ и ДПМ восстановить прежнюю коалицию
Foto: rferl.org
Fostul premier, liderul blocului electoral "Platforma Populară Europeană din Moldova", Iurie Leancă, consideră că ţara este în stagnare şi pentru revenirea la dezvoltarea normală este necesar de restabilit coaliţia proeuropeană PLDM, PDM şi PL. Opinia a fost exprimată de politician vineri, în cadrul unui briefing, relatează NOI.md.

Leancă a spus că raportul prezentat de prim-ministrul Chiril Gaburici privind activitatea în primele 100 de zile în funcţia de şef al executivului a arătat că "ţara este într-o situaţie dezastruoasă".

"Niciodată situaţia din Moldova nu a fost atît de tensionată. Poporul protestează împotriva faptului ca guvernarea să stopeze cursul proeuropean de dezvoltare a ţării. Cetăţenii sînt nemulţumiţi că voturile lor în favoarea partidelor proeuropene au fost furate", consideră el.

Potrivit lui Leancă, în locul acţiunilor concrete şi al reformelor, Guvernul enunţă "nişte intenţii bune, dar doar cu intenţii bune departe nu ajungi".

"Autorităţile nu desfăşoară reforme spre binele cetăţenilor. Din cauza inacţiunilor, relaţiile Moldovei cu Uniunea Europeană au fost stopate. Coaliţia de guvernare este nefuncţională. În loc să lucreze asupra documentelor importante ce prevăd îmbunătăţirea situaţiei din ţară şi implementarea prevederilor Acordului de asociere RM-UE, Parlamentul preferă să plece în vacanţă neplanificată", a spus fostul premier.

El a menţionat că alianţa PLDM şi PDM nu are viitor, chiar şi cu sprijinul PCRM, deoarece doar facilitează extinderea businessului din umbră, corupţiei şi evaziunii fiscale.

"Această alianţă cu comuniştii şi cercuri de interese trebuie anulată. Este în detrimentul cetăţenilor noştri şi doar restabilind precedenta coaliţie avem şansă să salvăm ţara", a spus Leancă.

Potrivit lui, alianţa PLDM-PDM intenţionat tergiversează investigarea furtului de miliarde de la Banca de Economii (ВЕМ), Banca Socială şi Unibank.

"Ancheta a fost suspendată din cauze neclare. Timp de două luni din momentul prezentării autorităţilor a raportului Kroll, ancheta nu a progresat. A doua etapă a anchetei, care urmează să răspundă la două întrebări principale – unde sînt banii şi cine i-a furat – aşa şi nu a fost începută. Nu se întreprind acţiuni pentru returnarea banilor furaţi", a declarat fostul prim-ministru.

El a spus că în calitate de deputat a depus o sesizare la Banca Naţională cu solicitarea de a informa la ce etapă se află a doua fază a anchetei, la care a primit un răspuns evaziv.

"BNM declară că deocamdată poartă negocieri cu partenerii internaţionali. Două luni sînt mai mult decît suficiente pentru a iniţia anchetă. Guvernarea nu are idei pentru depăşirea crizei financiare şi deciderea sorţii celor trei bănci", consideră Leancă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?