Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Experți: Gaburici ar trebui să demisioneze

5 iun. 2015,, 09:00   Politică
5270 8

Foto: noi.md

Premierul Chiril Gaburici nu a realizat absolut nimic în cele 100 de zile de cînd se află în fruntea executivului. Raportul prezentat este destul de vag, bazat mai mult pe priorităţi decît pe fapte. În aceste condiţii, Chiril Gaburici trebuia să-şi anunţe demisia şi recurgă la proteste, dînd dovadă de respect faţă cetăţenii acestei ţări. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Chiril Gaburici minte cu obrăznicie că a colaborat cu partenerii europeni. Niciun punct din cele care au fost recomandate de partenerii de dezvoltare nu a fost realizat. În 100 de zile, un premier trebuia să efectueze foarte multe vizite în teritoriu. El a fost doar la Combinatul de panificaţie. Mai mult, i-ar fi pus la dubă pe Filat şi Plahotniuc. În această formulă de guvernare nu se va realiza nimic pe viitor”, a precizat jurnalistul Vasile Grozavu.

Comentatorul politic Alexei Tulbure a specificat că de fapt, în primele 100 de zile de activitate a Guvernului Gaburici au fost înregistrate un şir de eşecuri pentru Republica Moldova. „Noi am pierdut colaborarea cu FMI, s-a oprit finanţarea mai multor proiecte de peste hotare, nu s-a progresat pe cazul miliardului furat etc. Guvernul intră acum într-o incapacitate de a-şi onora obligaţiile. Mă refer aici la salarii şi pensii. Bani nu sînt. Vedem că s-au mărit preţurile şi asta este consecinţa directă a miliardului furat”, a opinat Alexei Tulbure.

În context, membrul Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” Valentin Dolganiuc a subliniat că printre cele mai mari erori făcute de Chiril Gaburici în aceste 100 de zile se numără acordarea de către Banca Naţională a Moldovei (BNM), cu garanţia statului, a împrumutului de 13,3 miliarde de lei celor trei bănci devalizate şi declaraţia lui Gaburici precum că aceste trei bănci trebuie radiate din registrul băncilor comerciale din RM.

„Noi avem un vis şi acesta este integrarea europeană. Crima cea mare care s-a produs în aceşti ani a fost strangularea acestui vis. Au folosit paravanul de integrare europeană ca să fure în spate miliarde. Oamenii s-au săturat să fie minţiţi. 60% din banii oferiţi de UE au fost furaţi. UE ne oferă bani ca să nu furăm şi ei şi pe ăştia îi fură. Ei au dat foc astăzi Acordului de Integrare Europeană. În următorii 10-15 ani, uşile pentru Republica Moldova sînt închise. Noi nu putem avea justiţie europeană, atît timp cît nu schimbăm această clasă politică”, a menţionat Valentin Dolganiuc.

În acelaşi context, Alexei Tulbure a specificat că în realitate Chiril Gaburici nu este prim-ministru, ci un interpus. „În aceste 100 de zile, el a îndeplinit foarte bine misiunea sa de a controla interesele acelor grupări oligarhice, care îl controlează. În istoria Republicii Moldova nu s-a votat bugetul de stat prin asumarea răspunderii. Acest guvern îşi pierde ultimii parteneri. Gaburici repetă o greşeală a dlui Iurie Leancă. La capitolul voinţă şi capacităţi de administrare sînt cam la acelaşi nivel. Leancă a omis şansa de a ieşi în public şi de a spune: „Oameni buni, eu sînt cu mîinile legate şi îmi dau demisia”. Acest lucru trebuia să-l facă acum şi Gaburici. Ei au pierdut dreptul moral să conducă această ţară”, a spus comentatorul politic.

Mai mult, Alexei Tulbure a menţionat că în prezent Republica Moldova se confruntă cu o criză fără precedent, iar ieşirea masivă a cetăţenilor în stradă este un semn că statul nu mai lucrează din punct de vedere democratic.

„Statul este capturat. O guvernare declarată proeuropeană, primul lucru care îl face, restabileşte funcţionalitatea instituţiilor statului. Dar acest lucru nu înseamnă votarea în prima lectură a Legii procuraturii, care nici nu a fost avizată de Comisia de la Veneţia. În primul rînd trebuia să fie invitat şi instaurat un procuror european şi într-o 100 de zile erau demult arestaţi şi Plahotniuc, şi Filat. Trebuiau să scuipe pe aceste înţelegeri, pe această lege a tăcerii. Asta trebuia să facă un premier şi dacă nu-i reuşea, se adresa direct poporului. Pe 3 mai sau pe 7 iunie, el trebuia să iasă în stradă şi după el să meargă lumea”, a comunicat comentatorul politic.

La rîndul lui, Valentin Dolganiuc a menţionat că unica şansă a cetăţenilor Republicii Moldova de a-şi îndeplini visul european este să iasă la proteste stradale, inclusiv la cel din 7 iunie din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

„Noi protestăm împotriva acestor crime, parte a cărora este şi Chiril Gaburici. Noi nu facem invitaţie nimănui, noi nu plătim nimănui să vină. Oamenii au ajuns la disperare, ei doresc să schimbe starea de lucruri şi înţeleg că au greşit. În cele două săptămîni de cînd am anunţat protestul de pe 7 iunie s-au făcut diferite tentative ca să deturneze, ca să pună în contradicţie şi confruntare diferite segmente ale societăţii. Cei care stau în spate îşi dau seama că aceste proteste vor duce la demolarea acestei guvernări de la stînga la dreapta şi la punerea la respect a oligarhilor, a celor care au devalizat băncile”, a precizat Valentin Dolganiuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?