Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

De ce şomerii refuză locurile de muncă din ţară

3 iun. 2015,, 13:30   Societate
2872 1
Почему безработные отказываются работать на родине?
Foto: irkplus.ru
Numărul şomerilor, potrivit ulti­melor date ale Biroului Naţional de Statistică, este de 47,5 mii de per­soane. Aproape 14 mii de cetățeni se arată descurajați în a-şi mai găsi un loc de muncă în ţara lor. Numă­rul persoanelor declarate ca fiind plecate la lucru sau în căutare de lucru peste hotare se ridică la peste 340 de mii. În acelaşi timp, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) anunţă 4915 locuri de muncă vacante.

Cum este posibil ca zeci de mii de oameni să nu aibă unde munci, în timp ce agenţii economici din ţară oferă mii de locuri de muncă? Ala Kuciuk, şefă a centrului de in­formare „Piaţa Muncii” a Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă din municipiul Chişinău, ne expli­că de ce persoanele aflate în cău­tarea unui loc de muncă nu se pot angaja.

În opinia dumneaei, acestea nu sunt abilitate cu cunoştinţe cum să se integreze pe piaţa muncii. Se confruntă cu probleme de ordin emoţional/psihologic, nu au încre­dere în sine, au frică să contacteze angajatorii. Nu sunt motivate să participe la servicii şi acțiuni ac­tive pe piaţa muncii, să treacă un curs de formare profesională şi să-şi dezvolte abilităţile de căuta­re a unui loc de muncă. În acelaşi timp, nu cunosc metode, tehnici de căutare a unui loc de muncă şi nici nu-şi pot căuta un loc de muncă în mod independent.

Mai apoi, nu dispun de un curri­culum vitae (CV) sau de o scrisoare de motivaţie/de intenţie şi nici nu au abilităţi de a le scrie. Habar nu au cum să se prezinte la interviul de angajare. Tot­odată, acceptă greu ofertele de muncă libe­re, preferând să beneficieze de indemniza­ţii.

Dar cea mai mare proble­mă, precizează Ala Kuciuk, constă în faptul că ofertele de mun­că sunt, în cea mai mare parte, cu salarii mici, puţin atractive, din care cauză sunt respinse de către şomeri.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?