Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Mihail Saakașvili a fost apropiat de Moldova sau Putem să ne așteptăm la o nouă escaladare a conflictului pe Nistru?

3 iun. 2015,, 09:20   Politică
22974 24
Михаила Саакашвили приблизили к Молдове, или Стоит ли ждать эскалации конфликта на Днестре?
Foto: info-altai.ru
Vladislav Bordeianu

Pe 30 mai, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko l-a numit pe fostul președinte al Georgiei în funcția de guvernator al regiunii Odesa, care se află la hotar cu Republica Moldova (inclusiv pe segmentul transnistrean) în partea de sud-est. Numirea lui a fost criticată, dar și salutată. Mai mulți specialiști și experți au salutat această decizie care, în opinia lor, va impulsiona lupta împotriva corupției, după modelul din Georgia. Alții însă au criticat-o, considerînd că „în spatele desemnării lui Saakașvili stau acei care vor dă declanșeze conflictul pe Nistru”.

Politicianul „de formație occidentală”

Înainte de a ne expune pe marginea scopurilor și sarcinilor numirii lui Mihail Saakașvili în funcția de guvernator al regiunii Odesa, am dori să ne oprim asupra personalității lui Saakașvili, dar și a particularităților regiunii Odesa.

în primul rînd, Saakașvili este un politician de formare nouă, occidentală, care se poziționează drept un luptător implacabil împotriva cu flagelul corupției oligarhice, răspîndit printre democrațiile spațiului post-sovietic. Parțial, el a reușit să-și realizeze ideile în Georgia, însă nu a putut să le ducă pînă la capăt. Potrivit propriilor sale afirmații, el a fost împiedicat de presiunea din partea Rusiei, precum și războiul din Osetia de Sud, în care a suferit înfrîngere. În final, el a pierdut și alegerile din 2013.

În martie 2014, Saakașvili a devenit figurantul în cîteva dosare penale. Printre acestea se numără cazul privind grațierea a patru angajați ai MAI al Georgiei, condamnați pentru complicitate la omor, depășirea atribuțiilor de serviciu în cadrul acțiunii de dispersare a activiștilor opoziției în 2007, în delapidarea mijloacelor publice în scopuri personale (circa $5 milioane). De asemenea, el este acuzat de faptul că a preluat abuziv postul de televiziune „Imedi” de la întreprinzătorul Badri Patarkațișvili. Conturile și averea din Georgia ale politicianului au fost arestate, iar el a fost dat în urmărire internațională. Saakașvili respinge toate acuzațiile și le califică drept o răfuială politică.

În al doilea rînd, Saakașvili vorbește foarte negativ despre Rusia, acuzînd-o de toate necazurile popoarelor din Georgia și Ucraina. Într-un șir de interviuri, el amintea despre conflictul georgiano-osetin și recomanda în ajunul referendumului din Crimeea să fie luat în calcul, pe baza exemplului Georgiei, „de ce sunt capabile autoritățile rusești”.

În ceea ce privește regiunea Odesa, aceasta este o regiune pro-rusă și foarte autonomă, care nu are încredere în administrația centrală de la Kiev. Autoritățile de la Kiev, la rîndul lor, se tem de provocările din partea Odesei, așa cum, spre exemplu, se temeau autorităților moldovenești de provocările din partea Găgăuziei, are tot este o regiune pro-rusă.

Amintim că pe numele unor activiști găgăuzi au fost desfășurate acțiuni de anchetă, unii dintre ei au fost condamnați pentru „extremism” și pregătirea acțiunilor „cu caracter anticonstituțional”. Ce-i drept, ei au primit sentințe cu suspendare.

Totodată, regiunea Odesa este foarte coruptă. Acolo, ca și în Moldova înflorește cumătrismul și nănășismul. O altă particularitate importantă este portul Odesa, de importanță internațională și care are o foarte mare importanță strategică și militară pentru Ucraina. Portul de la Odesa ar putea fi un cap de pod pentru operațiunile militare maritime, în scopul obținerii ajutorului militar, a exportului de grîne, alimente, îngrășăminte și pentru metalurgie. Prin Odesa trec fluxurile petroliere. El este al treilea port ca mărime în Marea Neagră și cel mai mare port din Ucraina după volumul de mărfuri.

Cravata roșie pentru Odesa

În țările pro-occidentale, Saakașvili este considerat un simbol al reformelor, drept care un timp a servit cravata roșie a politicianului. În acest sens sunt memorabile imaginile care postului britanic BBC din timpul conflictului cu Rusia din august 2008, care au făcut înconjurul lumii. Președintele Georgiei, vorbind la telefon, își strînge nervos între degete cravata roșie. Aceste imagini au fost de atunci subiectul multor glume „la nivel înalt”.

Una din versiunile numirii lui Saakașvili, care coincide parțial cu cea oficială – instaurarea ordinii în regiunea Odesa și eradicarea corupției. „Amatorul de cravate” cu siguranță, va dori să-și ia revanșa: să-i facă rău Rusiei și să-și satisfacă ambițiile de reformare și să demonstreze că poate învinge corupția și oligarhatul. În acest sens însă ne pune în gardă faptul că a fost aleasă o regiune separată, dar nu întregul teritoriul al Ucrainei, care necesită reforme serioase.

Or, Saakașvili a avut posibilitatea de a obține un post mai înalt în Ucraina. Președintele Petro Poroșenko, pe care îl cunoaște încî din Universitatea „Taras Șevcenko” de la Kiev, i-a propus în repetate rînduri ex-președintelui Georgiei diferite posturi în guvern. Fostul președinte georgian inițial refuza, explicîndu-și gestul prin nedorința de a renunța la cetățenia Georgiei.

Dar și acest fapt ridică semne de întrebare, ținînd cont de faptul că Saakașvili, potrivit legislației (funcțiile publice în Ucraina pot fi deținute doar de persoanele care au pașaport ucrainean, iar dubla cetățenie în Georgia este permisă, sun formă de excepție, cu acordul președintelui) și-ar putea pierde cetățenia în legătură cu numirea lui în funcția de gubernator al regiunii Odesa. De asemenea, el putea să acorde ajutor în lupta cu corupția în calitatea sa de consilier al lui Poroșenko și de șef al consiliului consultativ pentru reforme de pe lîngă șeful statului (a fost numit în februarie 2015).

Un alt motiv al numirii lui Saakașvili ar putea fi slăbirea pozițiilor lui Kolomoiski la postul de guvernator al regiunii Odesa. Apropo, ex-președintele Georgiei l-a înlocuit în acest post pe adeptul și partenerul oligarhului de la Dnepropetrovsk – Igor Paliț. Totodată, la Odesa este amplasat activul de bază al lui Kolomoiscki - punctul de comercializare a petrolului, de aceea, oligarhul are nevoie de o persoană loială în regiunea Odesa. Saakașvili nu e așa. El gîndește mai larg și el nu are nevoie de cîștiguri mărunte sub formă de bani sau de funcții.

Flamura roșie pentru Transnistria

Totuși, un șir de experți tind să creadă că numirea lui Saakașvili urmărește scopuri mai mari decît doar lupta împotriva corupției, slăbirea pozițiilor lui Kolomoiski, instaurarea controlului strategic asupra portului de la Odesa (or, în cazul componente de corupție, nimeni nu oferă garanții pentru livrările efectuate).

Una dintre sarcinile principale, potrivit mai multor specialiști – este blocarea totală a Transnistriei, nu este exclus și scenariul demarării acțiunilor militare în regiune împotriva Transnistriei și, posibil, a Găgăuziei.

„Candidatura lui Saakașvili a apărut, cînd la indicația Occidentului, se încearcă luarea Transnistriei sub controlul economic strict al Kievului și Chișinăului și expulzarea trupelor ruse de acolo. Nu poate fi exclus nici faptul că în prezent se coace planul paralizării la maximum a circulației mărfurilor prin frontiera ucraineană. Scopul – provocarea unei catastrofe umanitare în RMN pentru capitularea Tiraspolului sau determinarea Rusiei pentru a acorda ajutor Transnistriei”, menționează expertul transnistrean Andrei Safonov.

De asemenea, el notează că „blocada republicii moldovenești nistrene (nerecunoscute) va provoca Moscova să-și introducă armata pentru ca Rusia să aibă acces în Transnistria și să-și ajute trupele”. „Este evident că „pentru aceasta”, potrivit presei, sub Odesa au fost amplasate unități ale sistemului antiaerian ucrainean – C-300. Și anume acum apare candidatura persoanei, numele căreia este legat cu războiul din 2008. Întîmplător oare?”, se întreabă Safonov.

Teoretic, consideră el, acest conflict ar putea fi de două tipuri. „Maximum – organizarea războiului împotriva RMN (Transnistriei) din toate părțile, în scopul distrugerii militare totale și lichidării statalității transnistrene. Minimum – organizarea vărsărilor de sînge, ca atare, în scopul implicării din nou a Rusiei în acțiunile militare și de a provoca o nouă rundă de presiuni asupra ei din partea USA și a aliaților lor”, a menționat expertul de la EADaily.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?