Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Rusia permite importul de produse moldoveneşti din Găgăuzia

2 iun. 2015,, 11:15   Economie
2463 2
Экспорт сельхозпродукции в Россию начнется с Гагаузии
Foto: sputnik.md
Reluarea exportului de produse agricole din Moldova în Rusia începe cu Găgăuzia, a declarat jurnaliştilor la Chişinău asistentul directorului Serviciului „Rosselhoznadzor”, Alexei Alexeenko, care a vizitat Moldova în fruntea delegaţiei structurii.

"Moldova are posibilitatea de a relua exportul de produse în Rusia şi de a-l extinde. Avem impresii bune despre ceea ce am văzut în autonomia găgăuză. Mizăm pe extinderea cooperării. În particular, este vorba despre crearea condiţiilor organizaţionale necesare pentru sporirea calităţii producţiei agricole ce va fi exportată în Rusia", a spus Alexeenko.

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, care a participat la conferinţa de presă, consideră că Chişinăul a luat o poziţie pasivă în ceea ce priveşte reluarea livrărilor de produse agricole în Rusia.

„Nu totul ne este clar. Partea rusă declară clar despre disponibilitatea de a ridica restricţiile, dar astăzi am simţit că Moldova încă nu este gata, deşi recoltarea în ţară deja începe”, a spus Muhametşin.

Totodată, diplomatul rus a menţionat că consultările vor continua.

Alexeenko afirmă că Moldova insistă asupra excluderii din documentele bilaterale a cerinţei de corespundere a produselor moldoveneşti cu normele Uniunii Economice Euroasiatice.

"Este o cerinţă ilegală, deoarece UEEA este o organizaţie supranaţională şi noi sîntem obligaţi să respectăm regulile acesteia, la fel cum o fac statele Uniunii Europene. Se pare că conducerii Moldovei îi este dificil să recunoască existenţa UEEA, deşi este o piaţă enormă de desfacere pentru republică", a menţionat Alexeenko. Asistentul directorului „Rosselhoznadzor” a spus că vizita delegaţiei este "destul de fructuoasă".

"Am avut întrevederi fructuoase cu conducerea Găgăuziei, am vizitat întreprinderile locale. Spre deosebire de partea moldovenească, aici ni s-a acordat toată informaţia necesară despre producătorii locali. Am reuşit să vizităm 18 din cele ce au solicitat să fie reluat exportul. Deja în următoarele cîteva săptămîni se va lua o decizie în privinţa acestor companii", a spus Alexeenko.

Ambasadorul Rusiei a relatat că în iunie Moldova va fi vizitată de delegaţia Serviciului „Rospotrebnadzor”, care va examina posibilitatea anulării restricţiilor la producţia vinicolă, introduse în 2013.

Rusia a introdus restricţii în iulie 2014 la producţia agricolă moldovenească după semnarea de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?