X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Moldovenii, ultima speranta a hotelierilor din Zatoca

1 iun. 2015,, 11:00   Societate
16243 31

Молдаване - последняя надежда владельцев отелей в Затоке
Foto: protv.md

Conflictul armat din Ucraina a lovit dur in afacerile de pe litoralul de la Odesa. Plajele, care in alti ani, in aceasta perioada, erau deja pline cu turisti, acum sunt mai mult goale. Si asta pentru ca moldovenii, belorusii, dar si rusii care se odihneau acolo se tem sa mai vina. De exemplu, la Zatoca toate hotelurile de pe malul marii sunt pustii, iar proprietarii spun ca cel mai grav este ca nici nu s-au facut rezervari.

Hoteluri si plaje goale - asta am gasit zilele acestea la Zatoca, localitate de pe malul marii din regiunea Odesa, care alta data era una dintre atractiile de vacanta ale moldovenilor. Localnicii ne-au spus ca in mod normal sezonul estival incepea la 28 aprilie, acum insa se tem ca nu vor avea turisti nici in iunie. Pe 27 mai, cand am fost acolo, nu am gasit nici urma de moldoveni. Iar cei cativa oameni care se bronzau erau in majoritate locuitori din Zatoca.

Anterior da, erau mulţi, dar din cauza situaţiei din Estul Ucrainei oamenii se tem să vină. Dar aceasta nu e Est, este Sud, aici este bine, este calm, război nu este. Apa este super, e cam răcoroasă, dar eu si copilul meu mic deja ne-am scăldat.

In mod normal in aceasta perioada plaja era deja plina cu turisti, iar marea spernata a proprietarilor de aici este ca moldovenii sa nu se teama de criza din ucraina si sa aleaga se odihneasca pe litoralul ucrainean.

Cel putin asta spun proprietarii hotelurilor de pe litoral. Administratorii s-au oferit cu mare drag se ne arate ce oferte au in acesta an.

”Tata, televiziunea din Moldova. Aici noi gătim, aragazul este acoperit, apa este, climatizor. Noi dăm în chirie camere pentru familii, aici pentru copii, acolo pentru părinţi. Costă aproximativ 500 de hrivne pe zi, indiferent de numărul de oameni."

Femeia sustine ca altadata stabilea preturi de doua ori mai mari, dar si hrivna avea alta valoare. O alta proprietara spune ca are cateva rezervari facute, dar tot pentru ucraineni, care anterior mergeau sa se odihneasca in Crimeea. Cat priveste moldovenii...

„Din Moldova a fost un singur apel telefonic. Da, într-adevăr preţurile sunt scăzute. Acum noi închiriem cu 150 de hrivne, asta ar fi ceva mai putin de 10 dolari.”

In anii trecuti, o camera de hotel pe malul marii costa de doua sau trei ori mai mult.

"Se tem să vină la noi, chiar dacă suntem oameni normali. Noi nu suntem naţionalişti ucraineni şi chiar dacă am fi, noi toţi ne iubim unii pe alţii."

”Anul trecut abia din august au început să vină moldoveni, când au decoperit că aici nimeni nu-i omorât.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?