Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Deputații au supus criticii proiectul noii legi cu privire la procuratură

28 mai. 2015,, 16:58   Politică
2496 0

Noua lege a Procuraturii, dezbătută mai bine de două ore în Parlament
Foto: newsmoldova.md

Proiectul noii legi a Procuraturii a fost prezentat astăzi în plenul Parlamentului de ministrul Justiției, Vladimir Grosu. Socialiștii, liberalii și comuniștii au criticat proiectul, fiind de părere că modificările au fost operate în grabă și nu vor schimba calitatea actului justiției în Moldova. Acuzațiile au fost însă respinse de ministru, care a precizat că la acest proiect s-a lucrat mai bine de doi ani, informează NOI.md.

„Această variantă de reformă seamănă mai degrabă cu un machiaj, care în niciun caz nu va face fața procuraturii mai frumoasa”, a spus deputatul PSRM, Vladimir Țurcan.

La rîndul său, liberalul Valeriu Munteanu a menționat că examinarea în grabă a noii legi a procuraturii ar avea legătură cu începerea campaniei electorale. “Progres, în opinia mea înseamnă nu doar aducerea în fața instanțelor a găinarilor și infractorilor mici, dar și milionarilor. Pun la îndoială intențiile profunde de reformă”, a spus Munteanu.

Pe de altă parte, deputatul PLDM Chiril Lucinschi a opinat că adoptînd actuala lege, fără a modifica procedura de numire în funcție a procurorului general, reforma va intra în impas. „Nimerim într-o capcană aici, dacă nu modificăm Constituția”, a spus Lucinshchi.

În replică, ministrul Justiției, Vladimir Grosu, a menționat că o dată cu adoptarea noii legi, deputații vor fi presați să modifice ulterior și Constituția, astfel încît procurorul general să fine numit de șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, în urma unui concurs public și nu de Parlament, așa cum este în prezent.

Precizăm că noua legea a procuraturii urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016. Proiectul prevede divizarea întregului sistem în procuraturi specializate și procuraturi teritoriale, crearea structurilor noi - cum ar fi Inspecția Procuraturii și Adunarea Generală a Procurorilor, sporirea competențelor Consiliului Superior al Procurorilor. Totodată, documentul prevede majorarea substanțială a salariilor procurorilor, astfel încît acestea să constituie 90 la sută din cele ale judecătorilor.

Noua procedură de numire a procurorului general va putea fi aplicată doar după modificarea Constituției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?