Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Sandu: Condamnarea lui Negruţa - o turnură dramatică în procesul de capturare a statului

28 mai. 2015,, 14:20   Politică
4256 4
Санду: Приговор, вынесенный Негруце – драматический поворот в процессе узурпации государства
Foto: noi.md
Condamnarea ex-ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţa, este un mesaj al celor care controlează instituţiile de drept, adresat oamenilor integri aflaţi în funcţii publice, că locul lor nu este acolo. De această părere este ministrul Educaţiei, Maia Sandu.

„Am fost oripilată să aflu că o persoană integră a fost condamnată într-o ţară în care nici cei mai mari hoţi nu sunt condamnaţi. Pentru mine este un exemplu clar de poliţie politică. În acelaşi timp, este un mesaj, iarăşi foarte clar din partea celor care controlează organele de drept, adresat puţinilor oameni integri care se aventurează în funcţii publice de responsabilitate, că locul lor nu este aici. Deci, este clar că Negruţa deranjează şi mesajul este că asemenea oameni nu trebuie admişi în sistem”, a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru Anticorupţie.md.

Ministrul Educaţiei a accentuat că Negruţa a fost condamnat chiar dacă nu s-a demonstrat faptul că acesta a beneficiat în urma dosarului Sandulachi. Astfel, într-o ţară în care se fură miliarde, sunt condamnaţi oameni pentru ceva ce pare să nu fie o decizie corectă, a comentat Maia Sandu.

„Toţi cei care au fost implicaţi în instrumentarea şi examinarea acestui dosar ştiu foarte bine că Negruţa nu a tras niciun folos din funcţia publică pe care a deţinut-o. Tocmai de aceea, mi se pare un exemplu de nesimţire totală. După mine, acest exemplu reprezintă o turnură dramatică în acest proces de capturare a statului. (…) În situaţia în care se fură miliarde, în această ţară, sunt condamnaţi oameni pentru ceva ce pare să nu fie o decizie corectă. Nu a existat nicio dovadă că Negruţa a beneficiat, într-un fel sau altul, din acest dosar, că a tras vreun folos din acest caz. Eu personal pun mâna în foc pentru integritatea acestui om şi cum spuneam, nu există prea multă lume integră în rândul politicienilor şi al oamenilor cu funcţii înalte în această ţară. Atunci când se ia o asemenea decizie pentru o persoană integră, acest lucru este strigător la cer”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Maia Sandu a criticat eliberarea din arest a lui Ilan Shor, principalul învinuit în dosarul de miliarde de la bănci, pentru ca acesta să poate participa la alegerile locale.

„Mi se pare un caz extrem de ridicol şi înţeleg că legea permite, dar atunci poate trebuia deja să ne autosesizăm şi să modificăm legea, ca să nu se întâmple asemenea cazuri bizare în viitor. Nu am văzut nicio reacţie în acest sens. Am văzut iarăşi un exemplu de nesimţire totală din partea unui judecător, care a decis că acest om trebuie să fie ţinut în arest la domiciliu, şi nu în izolator, asta ca statul să mai cheltuiască nişte bani acum, supraveghind această persoană. De parcă statul nu a pierdut suficienţi bani din cauza acestui om. Deci, iarăşi, sunt nişte exemple strigătoare la cer”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Negruţa a fost învinuit de procurori că a autorizat transferul a 400 de mii de euro pe numele fostului deputat Pantelei Sandulachi în perioada în care era ministru de Finanţe. Ministerul pe care îl conducea Negruţa la vremea aceea a executat astfel un titlul executoriu emis tot de Judecătoria Râşcani, fără a-l contesta în instanţele superioare. Banii reprezentau prejudiciu moral obţinut în instanţă, după ce Sandulachi a atacat în judecată statul pentru tergiversarea examinării unor dosare în care era acuzat de falsificarea mai multor acte publice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?