X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluție privind protecția jurnaliștilor

28 mai. 2015,, 05:00   Externe
2627 0

Foto: euronews.com

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate, miercuri, o rezoluție care face apel la toate statele să introducă măsuri care să asigure tragerea la răspundere a celor vinovați de infracțiuni împotriva jurnaliștilor în timpul conflictelor armate, relatează DPA și AFP.

Documentul adoptat 'solicită statelor membre să se asigure că crimele împotriva jurnaliștilor, profesioniștilor media și a colaboratorilor lor (din teatrele de război) nu rămân nepedepsite'.

Rezoluția redactată de lituanieni, care a fost susținută de alte 47 de state, face apel la toate părțile implicate în conflicte armate să pună capăt încălcărilor legii și abuzurilor îndreptate împotriva jurnaliștilor.

Textul cere eliberarea 'imediată și necondiționată' a jurnaliștilor care au fost răpiți sau luați ostatici în timpul conflictelor.

Pentru prima dată, rezoluția recunoaște rolul pe care jurnaliștii îl pot juca în protejarea civililor și prevenirea conflictelor, furnizând avertizări timpurii asupra crizelor viitoare care pot duce la 'genocid, crime de război, epurări etnice și crime împotriva umanității'.

'Activitatea unei media libere, independente și imparțiale constituie una dintre fundațiile esențiale ale unei societăți democratice și poate contribui astfel la protecția civililor', se menționează în rezoluție.

Textul exprimă 'preocupare profundă față de amenințarea tot mai mare la adresa siguranței jurnaliștilor, profesioniștilor din media și altor angajați din domeniu reprezentată de grupurile teroriste'.

De asemenea, rezoluția cere ca misiunile ONU de menținere a păcii să furnizeze rapoarte regulate privind siguranța jurnaliștilor.

'Este o zi istorică pentru protejarea jurnaliștilor și, dincolo de asta, sperăm, pentru libertatea de informație', a declarat Christophe Deloire, secretar general al asociației Reporteri fără Frontiere (RSF), în fața Consiliului.

Christophe Deloire, care a subliniat că peste 700 de jurnaliști au fost uciși în ultimii zece ani, a solicitat numirea unui trimis special al ONU responsabil cu protecția jurnaliștilor și care să aibă drept sarcină să se asigure că toți cei care se fac vinovați de infracțiuni împotriva jurnaliștilor sunt judecați și pedepsiți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?